Gotlantilainen leipä

Tämä on ikivanha ohje, jonka mukaan saadaan hyvin maukasta leipää. Huomaa, että taikinan pitää seistä yön yli.

Neljä leipää

  • 1,75 l vettä
  • 1,5 rkl suolaa
  • 1,5 rkl etikkaa
  • 1 kg ruissihtijauhoa
  • 8 pomeranssin kuorta
  • 1 dl vettä
  • 3 dl siirappia
  • 200 g hiivaa
  • n. 1 kg vehnäjauhoa

Valmistusohje

1. Mittaa ruissihtijauho isoon kulhoon, keitä vesi, suola ja etikka ja kaada kiehuva neste jauhon päälle. Sekoita ja vaivaa sitten voimakkaasti käsin tai koneella. Ripota rukiisen alkutaikinan päälle hieman vehnäjauhoa. Peitä kulho ja anna sen seistä huoneenlämmössä yön yli.

2. Kiehauta pomeranssin kuoret 1 desissä vettä ja liota niitä seuraavaan päivään. Silppua ne sitten pieneksi.

3. Vaivaa pomeranssisilppu alkutaikinaan ja liuota hiiva 37-asteiseen pomeranssiveteen ja sitten taikinaan yhdessä siirapin kanssa. Vaivaa joukkoon viimeiseksi vehnäjauho tukevaksi, mutta joustavaksi taikinaksi. Peitä leivinliinalla ja anna nousta tunti.

4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vaivaa taikina ja leivo neljä pitkulaista limppua. Nosta ne vieriviereen leivinpaperin peittämälle uunipannulle tai neljään voideltuun leipävuokaan. Paista kaikki samanaikaisesti uunin alatasolla noin 40-50 minuuttia. Penslaa limput kuumalla vedellä otettuasi ne uunista. Jäähdytä ritilällä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!