Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Hapantaikinaleivät

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Hapantaikinalla leipominen on aitoa, alkuperäistä leipomista. Siihen menee aikaa, kaksi päivää aloittamisesta siihen kunnes leivät ovat valmiita. Hapantaikinakohotuksen ansiosta vartalo pystyy käyttämään hyväkseen leivässä olevan raudan paremmin.

Ainekset

  • 16 pientä leipää

Päivä 1

  • 5 dl haaleaa vettä
  • 4 dl karkeita ruisjauhoja
  • 2 dl ruisrouhetta
  • 1 ½ rkl hunajaa

Päivä 2

  • 1 dl haaleaa vettä
  • ½ pkt hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl tummaa leivontasiirappia
  • 5 dl karkeita ruisjauhoja
  • 4 dl durumvehnäjauhoja
  • ruisjauhoja leivontavaiheeseen

Valmistusohje

1. Päivä 1: Sekoita vesi, ruisjauhot, ruisrouhe ja hunaja tasaiseksi taikinaksi. Peitä muovikelmulla. Laita mielellään lämpimään paikkaan, kuten lieden lähettyville tai jääkaapin päälle. Kun hapantaikina alkaa kuplia ja siitä leviää mieto, hapan tuoksu, se on valmista.

2. Päivä 2: Sekoita hiiva ja 1 dl haaleaa vettä. Lisää hiivaseos hapantaikinaan, lisää myös suola ja siirappi. Työstä taikinaan loput jauhot. Työstä taikinaa voimakkaasti, vähintään 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella tasaiseksi ja aika kiinteäksi taikinaksi. Anna kohota liinalla peitettynä 1 tunti.

3. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaa muutama kerta voimakkaasti. Jaa taikina 16 osaan. Pyörittele palat palloiksi ja kaulitse teelautasen kokoisiksi, pieniksi leiviksi. Kaulitse vain toiselta puolelta, niin leivät kohoavat paremmin. Laita leivät pellille ja peitä liinalla, anna kohota 20-30 minuuttia. Kun painat leipiä kevyesti sormella, taikinan pitäisi kohota ennalleen nopeasti.

4. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Paista leipiä uunin keskitasolla 10-20 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä