Maalaisleipä hapantaikinasta
Leipä leivotaan hapantaikinasta, jonka pitää nousta vuorokausi, joten suunnittele aikataulut hyvin. Hyvä neuvo tottumattomalle leipojalle: älä vaivaa taikinaa liian kauan. Kun taikina tuntuu yhä kevyeltä ja ilmavalta mutta ei tartu, on aika lopettaa.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
Ainekset
- 2 leipää
Hapantaikina
- 1 ½ dl vehnäjauhoa
- 1 ½ dl vettä
- 25 g hiivaa
Leipätaikina
- hapantaikinaa
- 25 g hiivaa
- 5 dl vettä
- 17 dl vehnäjauhoa (n. 1 kg)
- ½ rkl oliiviöljyä
- 2 tl suolaa
- jauhoa leivontaan
Valmistusohje
1. Päivä 1. Hapantaikina: Mittaa jauho, lämmitä vesi 37-asteiseksi ja murenna hiiva pieneen kulhoon. Kaada vesi päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita jauho veteen. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna alkutaikinan seistä huoneenlämmössä vuorokausi.
2. Päivä 2. Leipätaikina: Mittaa jauho, lämmitä vesi 37-asteiseksi ja murenna hiiva leivontakulhoon. Kaada tilkka vettä hiivan joukkoon ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää sitten loppu vesi, hapantaikina, suola, öljy ja jauhot. Sekoita ja vaivaa joustavaksi taikinaksi. Peitä taikina leivinliinalla ja anna nousta 1 1/4 tuntia.
3. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Sirottele runsaasti jauhoa leivinpöydälle. Kaada taikina pöydälle ja jaa se kahtia. Kääri taikinaa jauhoissa ja muotoile varovasti, vaivaamatta kahdeksi leiväksi. Nostata leivinliinalla peitettynä 30 minuuttia. Paista uunin alatasolla 15 minuuttia. Katkaise uunista virta ja jätä leivät jälkilämpöön 10 minuutiksi. Jäähdytä leivät ritilällä peittämättä niitä, jolloin ne saavat rapean kuoren.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa