Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Maalaisleipä hapantaikinasta

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Leipä leivotaan hapantaikinasta, jonka pitää nousta vuorokausi, joten suunnittele aikataulut hyvin. Hyvä neuvo tottumattomalle leipojalle: älä vaivaa taikinaa liian kauan. Kun taikina tuntuu yhä kevyeltä ja ilmavalta mutta ei tartu, on aika lopettaa.

Ainekset

  • 2 leipää

Hapantaikina

  • 1 ½ dl vehnäjauhoa
  • 1 ½ dl vettä
  • 25 g hiivaa

Leipätaikina

  • hapantaikinaa
  • 25 g hiivaa
  • 5 dl vettä
  • 17 dl vehnäjauhoa (n. 1 kg)
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • 2 tl suolaa
  • jauhoa leivontaan

Valmistusohje

1. Päivä 1. Hapantaikina: Mittaa jauho, lämmitä vesi 37-asteiseksi ja murenna hiiva pieneen kulhoon. Kaada vesi päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita jauho veteen. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna alkutaikinan seistä huoneenlämmössä vuorokausi.

2. Päivä 2. Leipätaikina: Mittaa jauho, lämmitä vesi 37-asteiseksi ja murenna hiiva leivontakulhoon. Kaada tilkka vettä hiivan joukkoon ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää sitten loppu vesi, hapantaikina, suola, öljy ja jauhot. Sekoita ja vaivaa joustavaksi taikinaksi. Peitä taikina leivinliinalla ja anna nousta 1 1/4 tuntia.

3. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Sirottele runsaasti jauhoa leivinpöydälle. Kaada taikina pöydälle ja jaa se kahtia. Kääri taikinaa jauhoissa ja muotoile varovasti, vaivaamatta kahdeksi leiväksi. Nostata leivinliinalla peitettynä 30 minuuttia. Paista uunin alatasolla 15 minuuttia. Katkaise uunista virta ja jätä leivät jälkilämpöön 10 minuutiksi. Jäähdytä leivät ritilällä peittämättä niitä, jolloin ne saavat rapean kuoren.

Tuoreimmat aiheesta

Maalaisleipä