Illalla:
- Kaada neste kulhoon ja lisää joukkoon hiiva ja sekoita puulastalla.
- Lisää kulhoon myös suola, siirappi sekä hiutaleet ja sekoita.
- Tämän jälkeen lisää jauhoja. Voit käyttää erilaisia jauhoja, mikä onkin hyvä tapa tyhjentää jauhopussien pohjat. Sekoita taas seos puulastalla tasaiseksi. Taikina on tässä vaiheessa vielä suht löysää.
- Laita leivinliina kulhon päälle ja jätä taikina kohoamaan yöksi huoneenlämpöön.
Aamulla:
- Lisää taikinaan 2–2 ½ dl jauhoja desi kerrallaan puulastalla sekoittaen. Taikina ei edelleenkään ole sellaista, mitä voisi käsin pyöritellä sämpylöiksi, vaan löysempää.
- Kun olet sekoittanut jauhot taikinaan, annostele taikina kahdella ruokalusikalla nokareiksi pellille leivinpaperin päälle.
- Laita uuni päälle 225 asteeseen. Levitä leivinliina sämpylöiden päälle ja anna niiden kohota vielä sen aikaa kun uuni lämpiää.
- Paista sämpylöitä koon mukaan 12–15 minuuttia. Kun sämpylöiden pohja on ruskea ja ne kumisevat pohjaan koputtaessa, ne ovat kypsiä.
Vapun vinkki:
Vaihtele nestettä, jauhoja ja hiutaleita. Oma suosikkini nesteeksi on joko piimä tai turkkilaisen jogurtin ja veden yhdistelmä. Hiutaleista lempparini on tattari.
Resepti: Vappu Pimiä, Vappu joka päivä (Otava 2023), Kuva: Laura Riihelä