Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
Julkaistu
Vappu Pimiä on leiponut näitä sämpylöitä jo yli 20 vuoden ajan. Vapun yön yli -sämpylöiden taikina valmistuu viidessä minuutissa, eikä sämpylöitä tarvitse edes käsin pyöritellä! Resepti on kirjasta Vappu joka päivä (Otava 2023).
- Aktiivinen valmistusaika: 5min
- Kokonaisvalmistusaika: 12h 20min
- Annosmäärä: n. 10 sämpylää
Illalla
- 5 dl nestettä (vettä, piimää, maitoa, turkkilaista jogurttia tms ; neste saa olla viileää)
- 5–7 g tuorehiivaa tai ½ ps kuivahiivaa
- 1 ½ tl suolaa
- 1 rkl siirappia tai hunajaa
- 2 ½ dl hiutaleita tai leseitä (kaurahiutaleita, neljän viljan hiutaleita,tattarihiutaleita, leseitä tms.)
- 5 dl jauhoja (hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja, spelttijauhoja, ruisjauhoja, ohrajauhoja tms; puolet jauhoista kannattaa olla sämpylä-, speltti- hiivaleipä- tai vehnäjauhoja, jotta taikinaan tulee oikeanlainen koostumus)
Aamulla
- 2–2 ½ dl jauhoja
Valmistusohje
Illalla:
- Kaada neste kulhoon ja lisää joukkoon hiiva ja sekoita puulastalla.
- Lisää kulhoon myös suola, siirappi sekä hiutaleet ja sekoita.
- Tämän jälkeen lisää jauhoja. Voit käyttää erilaisia jauhoja, mikä onkin hyvä tapa tyhjentää jauhopussien pohjat. Sekoita taas seos puulastalla tasaiseksi. Taikina on tässä vaiheessa vielä suht löysää.
- Laita leivinliina kulhon päälle ja jätä taikina kohoamaan yöksi huoneenlämpöön.
Aamulla:
- Lisää taikinaan 2–2 ½ dl jauhoja desi kerrallaan puulastalla sekoittaen. Taikina ei edelleenkään ole sellaista, mitä voisi käsin pyöritellä sämpylöiksi, vaan löysempää.
- Kun olet sekoittanut jauhot taikinaan, annostele taikina kahdella ruokalusikalla nokareiksi pellille leivinpaperin päälle.
- Laita uuni päälle 225 asteeseen. Levitä leivinliina sämpylöiden päälle ja anna niiden kohota vielä sen aikaa kun uuni lämpiää.
- Paista sämpylöitä koon mukaan 12–15 minuuttia. Kun sämpylöiden pohja on ruskea ja ne kumisevat pohjaan koputtaessa, ne ovat kypsiä.
Vapun vinkki:
Vaihtele nestettä, jauhoja ja hiutaleita. Oma suosikkini nesteeksi on joko piimä tai turkkilaisen jogurtin ja veden yhdistelmä. Hiutaleista lempparini on tattari.
Resepti: Vappu Pimiä, Vappu joka päivä (Otava 2023), Kuva: Laura Riihelä
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Piknikin pelastava pastasalaatti