Vekkulit sämpylät
Yhdessä leipominen on hauskaa! Vekkuli-hiutaleilla saat monipuolisesti neljää eri viljaa sämpylöihin: ruista, kauraa, ohraa ja vehnää. Tee sämpylätaikina juuresta, eli valmista ensin löysä taikina ja anna sen käydä. Vekkuli sämpylöiden pyörittelyssä pitää käyttää mielikuvitusta, muotoile taikinasta nalleja, perhosia tai ihan mitä haluat!
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton
noin 20 kpl
- 4 dl appelsiini- tai porkkanamehua tai vettä
- 250 g maitorahkaa (1 tlk)
- 50 g hiivaa
- 6 dl Myllyn Paras Vekkuli neljän viljan pikahiutaleita
- ½ rkl suolaa
- ½ dl juoksevaa hunajaa
- n. 8 dl emännän puolikarkea vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja (tumma vehnäjauho)
- 50 g sulaa voita tai margariinia
Valmistusohje
Kuumenna neste aika kuumaksi. Sekoita siihen jääkaappikylmä rahka, jolloin seoksesta tulee kädenlämpöistä. Liuota hiiva ja lisää sitten hiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 min (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi.
Leivo taikina pitkäksi paksuksi tangoksi ja jaa se 20 osaan. Leivo palasista haluamiasi muotoisia sämpylöitä: nalleja, perhosia, kissoja, koiria, pässejä, hiiriä, pupuja, mitä vain keksitkin! Kohota valmiina sämpylöinä peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
Voitele sämpylät vedellä tai maidolla. Tee hahmoille silmiä ja suita erilaisilla pähkinöillä, manteleilla, kuivatuilla hedelmäpaloilla jne.
Paista 225-asteisessa uunissa 10-12 min.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa