Näin venäläismediat uutisoivat Kurskista – "Viimeinen huumeannos"

Valtion kontrolloimissa venäläismedioissa keskitytään Ukrainan tappioihin Kurskissa ja vakuutetaan tilanteen olevan hallinnassa.

Ukrainan sotajoukkojen hyökkäys Venäjän Kurskiin on ollut näkyvästi esillä myös monissa venäläismedioissa.

Venäläismedia Pravda myöntää 12. elokuuta julkaistussa kirjoituksessaan, että Ukraina toteutti hyökkäyksen Kurskiin taktisesti taitavasti.

Heti perään media kuitenkin antaa ymmärtää, että onnistuneesta alusta huolimatta, Kurskin hyökkäys tulee olemaan Ukrainan asevoimien lopun alku.

– Sotilaallisesta näkökulmasta katsottuna tämä oli Ukrainan asevoimien "viimeinen huumeannos", joka antaa euforian, mutta päättyy kuolemaan yliannostuksesta, Pravda maalailee. 

Lehden mukaan Ukrainan sotavoimilla tulisi olemaan hyökkäyksen jälkeen "aiempaa enemmän" ongelmia, koska se joutuu käyttämään valtavasti resursseja hyökkäyksen toteuttamiseen.

"Tilanne täysin kontrollissa"

Venäläinen uutistoimisto Tass puolestaan uutisoi lauantaina, että Venäjä pystyy torjumaan kaikki Ukrainan hyökkäykset Kurskissa.

– Tilanne on täysin kontrollissa, Venäjän puolustusministeriön sotilaallis-poliittisen osaston varapäällikkö Apti Alaudinov  vakuuttaa Tassille.

– Vihollinen yrittää murtautua alueellemme kellon ympäri. Kaikki nämä yritykset päättyvät vihollisen eliminointiin ja kaluston polttamiseen, hän jatkaa.

Torstaina Tass väitti, että Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukraina olisi menettänyt Kurskin "levottomuuksissa" jopa vajaat 3 000 sotilasta.

Pravda kirjoittaa puolestaan 4 500 kaatuneesta ukrainalaissotilaasta ja yli 5 000 vakavasti haavoittuneesta Kurskissa.

Sen mukaan Ukrainan tappiot Kurskissa ovat valtavat.

Venäjän omien joukkojen menetyksistä jutuissa ei kerrota.

Venäläismedia Gazeta.ru puolestaan väittää uutisessaan, että ukrainalaissotilaat olisivat alkaneet antautua Kurskissa venäläisille suurin joukoin.

Lähteenään lehti käyttää Alaudinovin antamaa haastattelua venäläismedia Ria Novostille.

Vaikka sotaa käydään nyt Venäjän omalla maaperällä, ei venäläismedioissa kirjoiteta vieläkään sodasta, vaan esimerkiksi Tass kirjoittaa Kurskin "operaatiosta".

Pelottelua "likaisella pommilla"

Samaan aikaan kun mediat luettelevat Ukrainan tappioita Kursksissa, pelottelevat ne Ukrainan suunnittelevan iskua ydinvoimalaitokseen.

Pravda.ru kirjoitti vielä 12. elokuuta, että Ukrainan pääasiallinen tavoite olisi vallata Kurskin ydinvoimala, mutta yritys olisi torjuttu.

Lauantaina media kuitenkin kirjoitti, että Ukraina suunnittelisi iskua Kurskin tai Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

– Kiova suunnittelee ydinprovokaatiota – "likaisen" pommin räjäyttämistä, Pravda.ru kirjoittaa.

Väitetty isku aiotaan sen mukaan kohdistaa ydinpolttoaineen säilytyspaikkoihin ydinvoimaloissa.

Myös uutistoimisto Tass kirjoitti lauantaina Ukrainan suunnittelevan hyökkäystä Kurskin ydinvoimalaan.

Kansainvälisessä mediassa on esitetty arvioita siitä, että Ukraina tavoittelisi Kurskin ydinvoimalan valtausta, mutta pommituksista ei ole esitetty väitteittä.

Yksittäinen ukrainalaissotilas sanoi uutistoimisto Reutersin lauantaina julkaisemalla videolla, että Kurskin ydinvoimala "tulee pian olemaan meidän".

Sotilas ei kuitenkaan puhunut siitä, että Ukraina aikoisi pommittaa ydinvoimalaa.

Lue myös:

    Uusimmat