Perustelut Valkeakosken raiskaajan saamasta murhatuomiosta tulivat julki – "Osoittaa täydellistä piittaamattomuutta"

Käräjäoikeuden mukaan 15-vuotiaaseen tyttöön Valkeakoskella kohdistunut henkirikos oli tehty vakaasti harkiten, ja siitä syystä 19-vuotias mies tuomittiin tapon sijaan murhasta.

Oikeus julisti viime viikon torstaina tuomionsa suullisesti käsittelyn päätteeksi ja tuomitsi 19-vuotiaan miehen 15-vuotiaan tytön murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Päätös oli poikkeuksellinen, sillä syyttäjä oli vaatinut miehelle rangaistusta lievemmästä rikoksesta eli taposta. Uhrin omaiset käyttivät asiassa asianomistajan syyteoikeutta ja vaativat syytetylle rangaistusta murhasta, ja oikeus päätyi harkinnassaan heidän kannalleen.

Kirjallisesta tuomiosta käy ilmi perusteet, miksi oikeus päätyi vakavampaan rikosnimikkeeseen.

Käräjäoikeus totesi, ettei tytön kuristaminen tapahtunut nopeasti. Se ei uskonut, että kuristamisen syynä oli tytön vaientaminen, kuten elinkautiseen tuomittu Tuomas Salminen väitti.

– Salminen on käyttänyt kuristamisessa apuvälineenä vyötä, mikä viittaa surmaamistarkoitukseen. Myös jäljempänä kuvatut, surmaamisen vakaata harkintaa osoittavat seikat puoltavat päätelmää, että Salmisen menettelyn ilmeisenä tarkoituksena on ollut asianomistajan surmaaminen.

Oikeus tuli myös siihen lopputulokseen, että Salmisen teko oli vakaasti harkittu. Sen puolesta puhuivat oikeuden mukaan tämän tekemät internethaut, jotka käsittelivät muun muassa henkirikoksia ja vankilaolosuhteita. Erityistä painoarvoa oikeus antoi Salmisen nettiin kirjoittamalla kommentilla, jossa hän fantasioi naisen kuristamisella.

– Kirjoitus yhdistettynä lukuisiin intenethakuihin, jotka ovat koskeneet henkirikoksia tai sittemmin toteutettuun henkirikokseen liittyviä yksityiskohtia, osoittavat kokonaisuudessaan Salmisessa poikkeuksellista mielenkiintoa henkirikoksen toteuttamista kohtaan nimenomaan kuristamalla uhria.

Etukäteiseen rikoksen valmisteluun viittasi oikeuden mukaan myös se, että Salminen oli tehnyt kuristamisessa käytettyyn vyöhön reiän, joka helpotti sen käyttöä kuristamiseen.

Oikeus piti Salmisen tekoa myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä, sillä surmatyö kohdistui alaikäiseen puolustuskyvyttömään uhriin seksuaalirikoksen yhteydessä. Oikeuden mukaan se aiheutti uhrille erityisen tuntuvaa henkistä ja ruumiillista kärsimystä.

– Salmisen menettely osoittaa täydellistä piittaamattomuutta toisen ihmisen henkeä kohtaan. Ennestään tuntemattoman henkilön kimppuun käyminen, raiskaaminen ja surmaaminen yleisellä paikalla ovat omiaan lietsomaan pelkoa myös laajemmalti väestön keskuudessa.

"Harvinainen asetelma"

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Sakari Melander kommentoi julistettua tuomiota tuoreeltaan. Hän pitää päätöstä harvinaisena.

Melanderin mukaan ei ole tavatonta, että asianomistajat esittävät ankaramman rangaistusvaatimuksensa, jos syyttäjä on päätynyt nostamaan syytteen lievemmästä nimikkeestä tai esimerkiksi perusmuotoisesta rikoksesta törkeän sijaan.

– Mutta suhteellisen harvoin on niin, että tuomioistuin on samaa mieltä asianomistajien kanssa, eli tuomitsee sen ankaramman vaatimuksen mukaisesti. Se on tässä harvinainen asetelma, Melander sanoi.

Kiisti tappamistarkoituksen

Käräjäoikeus tuomitsi Tuomas Sakari Matias Salmisen, 19, elinkautiseen vankeusrangaistukseen 15-vuotiaan tytön murhasta ja törkeästä lapsenraiskauksesta. Rikokset tapahtuivat toukokuun lopulla Valkeakoskella. Mies oli lähtenyt kauppatorilta kulkemaan samaa reittiä kuin tyttö. Kävelytiellä hän oli käskenyt tytön viereiseen metsikköön, raiskannut tämän ja sen jälkeen kuristanut kuoliaaksi.

Salminen kiisti, että hänen tarkoituksenaan oli ollut tappaa tyttö. Hän katsoi syyllistyneensä raiskaukseen ja törkeään kuolemantuottamukseen.

Lue myös:

    Uusimmat