165-vuotiaan automerkin toiminta päättyy vuoden lopussa: "Teollistumisen vahva veturi"

0:54img
Trumpin päätöksillä isoja ja kalliita vaikutuksia General Motorsille (27.11.2018).
Julkaistu 17.02.2020 18:12

Ville Järveläinen

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa toiminut Holden on tullut lopullisesti tiensä päähän, tiedotti emoyhtiö General Motors tänään maanantaina. Australian ainoana autovalmistajana tunnettu merkki sulki tehtaansa vuonna 2017, mutta nyt loppuu myös Holden-brändättyjen autojen myynti.

General Motorsin vuodesta 1931 lähtien omistama Holden  lopetti autojen valmistuksen vuonna 2017, minkä jälkeen Australiassa ja Uudessa-Seelannissa nähdyt uudet Holdenit ovat olleet tuontitavaraa – käytännössä uudelleenbrändättyjä Buickeja, joista monet ovat puolestaan olleet uudelleenbrändättyjä Opeleita ajalta, jolloin saksalaisvalmistaja oli General Motorsin omistuksessa.

2000-luvun alussa autoja lähetettiin vielä toiseenkin suuntaan. Silloinen Holden Commodore nähtiin USA:ssa Pontiac G8:na ja Holden Monaro puolestaan Pontiac GTO:na.

Lue myös: Uudessa Corvettessa on vain yksi ainoa osa vanhasta mallista – arvaatko, mikä se on?

Ei pelkkä autovalmistaja

Päätöksen Holdenin lopullisesta niittaamisesta teki General Motorsin kansainvälisistä operaatioista vastaava Julian Blissett. Hän korostaa, ettei kyse ollut missään nimessä helposta päätöksestä.

– Historiansa aikana Holden ei ole ainoastaan valmistanut autoja, vaan se on ollut vahva veturi niin Australian kuin Uudenkin-Seelannin teollistumiselle ja kehitykselle, Blissett paalutti.

Päätökseen vaikuttivat muun muassa oikeanpuoleisella ohjauksella varustetut autot, joiden maailmanlaajuinen kysyntä on varsin sirpaloitunutta.

Huoltoon pääse jatkossakin

GM kertoo kunnioittavansa kaikkia takuita ja huoltolupauksia, joita se on antanut autoja myydessään.

Huoltopalveluiden luvataan jatkuvan normaalisti, ja Holden-myymälöille tarjotaan lisäksi mahdollisuutta ryhtyä merkin korjauspajoiksi.

Holden-merkkisten autojen myynti ja muu toiminta päättyy Australiassa ja Uudessa-Seelannissa vuoden 2020 lopussa.

Lähde: General Motors

Lue myös: Muistatko vielä nämä automaailmaa ravisuttaneet skandaalit?

Tuoreimmat aiheesta

Autot