Tiesitkö näiden Saab-maastureiden olemassaolosta? Emme mekään, mutta nyt niitä kutsutaan takaisin

0:39img
Saab 9-4X -katumaasturi ehti olla tuotannossa alle vuoden ennen Saabin konkurssia 2011. Suomessa autoa ei koskaan myyty. Katso videolta, miltä auto näyttää.
Julkaistu 06.07.2021 06:26

Ville Järveläinen

Amerikkalainen autojätti General Motors on ilmoittanut kutsuvansa takaisin lähes 400 000 Cadillacin ja Saabin katumaasturia.

General Motors kutsuu takaisin 380 362 Cadillac SRX -katumaasturia sekä 136 Saab 9-4X -katumaasturia.

Mikäli tällainen Saab kuulostaa sinusta erikoiselta, on syynä se, ettei autoa ole koskaan myyty Suomessa. Kyseessä on mainitun Cadillac SRX:n vähemmän tunnettu sisarmalli.

9-4X:n tuotanto käynnistyi vuonna 2011, mutta tuli myös päätökseensä vielä samana vuonna Saabin ajauduttua konkurssiin, mikä lienee selitys myös sille, ettei autoja ole koskaan ollut liikenteessä kovinkaan montaa.

Lue myös: Autoliikkeen varastosta löytyi ajamaton Saab – hintapyynnön pulittanee vain äärimmäinen Saab-friikki

Autoista on nyt joka tapauksessa löydetty ongelma, jonka seurauksena ne kutsutaan tarkistettaviksi. General Motorsin mukaan joidenkin yksilöiden taka-akselin raidetangon päitä on voitu säätää virheellisesti, mistä voi seurata väljyyttä ja äärimmäisessä tapauksessa osan pettäminen vauhdissa sekä mahdollinen onnettomuus.

Autoissa, joita ongelma koskettaa, voi syttyä luistoneston sekä taka-akselin vioista ilmoittavia merkkivaloja. Heille, jotka ovat törmänneet ongelmiin aiemmin ja ovat korjauttaneet ne omaan piikkiinsä, lupaa General Motors korvata kustannukset.

Saab teki konkurssin 2011

9-4X:n lisäksi Saab-brändin alla on myyty 9-7X-nimistä SUV-mallia, jota valmistettiin vuosina 2004–2008. Näihin Chevrolet Trailblazerin lähisukulaisiin on saattanut törmätä Suomessakin, sillä autoa myytiin aikoinaan myös Ruotsissa ja Virossa.

shutterstock saab 9-7x

Saab 9-7X kuvattuna Venäjällä.

Hollantilainen Spyker osti Saabin General Motorsilta alkuvuodesta 2010. Vuoden 2011 konkurssin jälkeen Saabin nimioikeuden hankki seuraavana vuonna kiinalaisomisteinen NEVS (National Electric Vehicle Sweden), jonka tarkoituksena oli elvyttää Saab-nimi ja saattaa se takaisin vanhaan loistoonsa, mutta tämäkin suunnitelma meni lopulta mönkään.

Ruotsissa päämajaansa pitävä NEVS valmisti jonkin aikaa 9-3:n koria käyttäneitä Saab 9-3 EV -nimisiä sähköautoja, mutta menetti nimioikeuden vuonna 2014. Nykyään se myy edelleen 9-3:een pohjautuvia sähköautoja, mutta mallinimi on NEVS 9-3 EV. Autot ovat myynnissä vain Kiinassa.

Lue myös: Nainen ei vienyt autoaan korjaamolle, vaikka valmistaja oli pyytänyt – seurauksena 100 miljoonan dollarin vahingot

Tuoreimmat aiheesta

Autot