21-vuotias hiihtolupaus juhli suurinta voittoaan – pian päättyi ilo ja lätkähti kahden vuoden panna

Ranskalainen Maelle Veyre, 21, ehti juhlia sunnuntaina uransa tähän asti suurinta voittoa Engadinin hiihtomaratonilla Sveitsissä. Sitten kävi fluorikäry ja tuli kahden vuoden panna koko perinteikkääseen tapahtumaan.

Veyre kävi voitosta kamppailua 42 kilometrin mittaisen Engadinin hiihtomaratonin viimevuotisen sveitsiläisvoittajan Giuliana Werron kanssa. Werrolla ei ollut kuitenkaan lopussa paukkuja vastata Veyren kyytiin, ja ranskalainen ylitti maaliviivan minuutin erolla ennen viime vuoden ykköstä.

Veyre oli juhlimassa sveitsiläislehti Blickin sanoin nuoren uransa suurinta voittoa, mutta ilo ei ehtinyt kauaa kestää. Minuutteja maaliintulon jälkeen kävi ilmi, että Veyren sukset eivät läpäisseet fluoritestiä. Kilpailujohtaja Adriano Iseppin mukaan fluoritaso ylitti rajan selvästi. Iseppi kuvaili tapausta "suureksi pettymykseksi".

Werro nousi voittajaksi. Paitsi että Veyre hylättiin hän sai kahden vuoden kilpailukiellon Engadinin hiihtomaratonille – kilpailujärjestäjät olivat etukäteen päättäneet, että fluorikärystä seuraisi moinen panna pelotteena vilungille.

Kisassa fluorikärysi 11 muutakin osallistujaa, jotka saivat saman kahden vuoden Engadin-kakun.

Nuorten MM-mitalisti

Engadinissa fluorikärynnyt Veyre oli hiihtänyt tammikuussa Sveitsin Gomsissa uransa ensimmäiset kaksi maailmancupin osakilpailua. Hän sijoittui tuolloin vapaan sprintissä pisteille 22:nneksi ja oli 20 kilometrin vapaan kisassa 52:s.

Alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa Planicassa Veyre saavutti helmikuussa viestihopeaa ja pronssia henkilökohtaisesta 20 kilometrin vapaan kilpailusta.

Veyre ei ole toistaiseksi kommentoinut tuoretta fluorikäryään. Iseppin mukaan hiihtäjä oli kuitenkin ollut yllättynyt, eikä ranskalainen ollut voidellut suksiaan kisaan itse.

Lähes neljännes testeistä positiivisia

Veyre oli ainoa naisten ja miesten kärkikymmenikön fluorikärynnyt hiihtäjä. Iseppi selvitti, että ladun varrella oli tarkkailijoita, joiden tehtävänä oli raportoida epäilyttävän nopeista suksista ja liputtaa ne tarkastettaviksi.

– Tämä mahdollisti kohdistettujen näytteiden ottamisen, mikä selittää, miksi lähes neljännes kaikista testeistä oli positiivisia.

Engadinin hiihtomaratonille osallistui noin 13 000 hiihtäjää. Miesten kilpailun voitti Norjan Magne Haga

Engadinin hiihtomaraton järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1969. Se on jäänyt käymättä vain kolmena vuonna; viimeksi taukoa tuli koronan myötä vuosina 2020–21.