4 asiaa, jotka tulisi tietää tunteista

nainen ja tunteet
Monet pienetkin asiat vaikuttavat mielialaan. Shutterstock
Julkaistu 21.03.2016 17:05

MTV LIFESTYLE

Hormonit, ruokavalio ja jopa sosiaalinen media vaikuttavat kaikki tunteisiin.

Mielialoilla on suuri vaikutus siihen, millaisena maailman näkee ja kokee. Moni kärsii elämänsä aikana masennuksesta tai alakuloisuudesta. Siksi on tärkeää tietää, mitkä tekijät vaikuttavat omiin tunteisiin, Health-sivusto kirjoittaa.

1. Masennus ei aina tarkoita surullisuutta

Yli puolella masennuksesta kärsivistä ärtyisyys ja viha ovat huomattavimpia merkkejä. Masennuksen yhteydessä esiintyy myös vaikeuksia keskittymiskyvyssä, muistamisessa ja päätöksenteossa.

Kiinnostus sellaisia asioita kohtaan, joista ennen nautti, saattaa hävitä ja muutoksia ruokahalussa esiintyä. Olo saattaa tuntua hitaalta. Ajatukset, reaktiokyky ja jopa liikkeet voivat muuttua verkkaisiksi. Unettomuus vaivaa myös usein.

2. Terapia todella auttaa

Tutkimusten mukaan terapia, jossa pääsee puhumaan, auttaa masennukseen joko yksinään tai lääkityksen kanssa. Terapiamuotoja ja -tyyppejä on lukuisia erilaisia.

Terapia voi muun muassa auttaa käsittelemään negatiivisia ajatuksia ja muuttamaan niitä. Se voi lisätä tietoisuutta, miten menneet tapahtuvat vaikuttavat siihen, millä tavalla käyttäytyy tai mitä tuntee.

Terapia voi myös rohkaista miellyttäviin puuhiin, kuten liikuntaan tai kavereiden kanssa oleskeluun, jotka vaikuttavat mielialaan positiivisesti. Lisäksi se auttaa parantamaan ihmissuhteita ja opettaa käsittelemään stressaavia kokemuksia ja tilanteita.

3. Ruoka voi kohottaa mielialaa

Ruoka on yksi tehokkaista keinoista, joilla voi taistella masennusta vastaan. Tutkimusten mukaan esimerkiksi kuiduilla ja täysjyvillä on mielialaa kohottava vaikutus, kun taas paljon lisättyjä sokereita sisältävä ruokavalio vaikuttaa negatiivisesti.

Muun muassa vihreät kasvikset, merenelävät, pavut ja pähkinät kannattaa lisätä ostoslistalle. Myös pieni pala erittäin tummaa suklaata saattaa piristää.

4. Vaihdevuosien mielialavaihtelut eivät ole jatkuvia

Ennen luultiin, että vaihdevuosina tapahtuva estrogeenitason lasku altistaa naisia masennukseen. Yhdysvaltalaisprofessorin mukaan tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tähän vaikuttavat hormonivaihtelut, eikä estrogeenitason lasku. Hormonien heittelyt kuitenkin loppuvat niin kuin kuumat aallotkin.

Lähde: Health

Tuoreimmat aiheesta

Masennus