Älä anna syksyn ensiliukkaiden yllättää sinua housut kintuissa – yksi asia paljastaa jo kotipihassa, että tie voi olla liukas

1:25img
Mustaa jäätä voi syntyä jopa plussakelillä. Katso videolta, miten se tulee huomioida
Julkaistu 22.09.2021 16:58

Ville Järveläinen

Autoilijoiden yllättämiseen ei tarvita edes talvea, vaan syksyn ensiliukkaatkin yleensä riittävät. Tien liukkauden arvioinnissa voi käyttää apuna yksinkertaista nyrkkisääntöä.

Kun syysaurinko painuu mailleen, kääntyy myös ilman lämpötila laskuun. Lämpömittari ei kuitenkaan kerro sitä, ovatko tiet liukkaat, sillä vaikka varsinaisesta pakkaskelistä ei vielä olisikaan kyse, voi lämpötila tien pinnassa olla reilusti alempi kuin mitä ulkolämpömittari näyttää.

Ratissa kannattaa olla erityisen tarkkana nyt, kun syksyn ajo-olosuhteet muuttuvat päivä päivältä haastavimmiksi. Tien pintaan petollisesti tiivistyvän kosteuden vuoksi katastrofin ainekset voivat olla kasassa jo useita viikkoja ennen kuin autoilija on ehtinyt edes ajatella talvirenkaiden vaihtamista.

Ratin takana on hyvä muistaa sekin, että sään selkeneminen voi laskea tien lämpötilaa useilla asteilla, vaikka ilman lämpötila pysyisi samana. Erityisen tarkkana tulee olla iltaisin ja aamuisin.

Lue myös: Tiedätkö, mitä pelätty musta jää on oikeasti? Sitä voi syntyä jopa kuivalla plussakelillä: "Erityinen riskitekijä"

Koska mustaa jäätä voi syntyä myös plussakelillä, tulee ajaa kieli keskellä suuta etenkin siltojen, ramppien ja muiden sellaisten alueiden kohdalla, joiden alla ei ole lämmittävää maaperää. Tällaiset kohdat myös jäätyvät ensimmäisinä, vaikka tiet olisivatkin muuten vielä kuivia.

Mustaan jäähän voi varautua parhaiten vaihtamalla talvirenkaat ajoissa alle. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on todennut aiemmin, että kuljettajan on myös käännettävä ajattelu- ja ajotapansa talviajomoodiin sekä opeteltava tunnistamaan riskipaikat.

Toinen merkittävä ajankohtainen riski syksyn liikenteessä on huono näkyvyys. Tie näyttää ennen lumipeitteen saapumista poikkeuksellisen synkältä, ja pimeyden vuoksi tienpinnasta voi olla vaikea arvioida, onko se jäinen vai pelkästään märkä. Siksi jäiset tai lehtien peittämät ikkunat, peilit ja valot pitääkin puhdistaa huolellisesti ennen ajoon lähtemistä.

Kolarikorjaamo Autoklinikka vinkkasi vuonna 2017 nyrkkisäännöstä, jota voi hyödyntää tien liukkauden arvioinnissa: Jos joudut skrapaamaan auton laseja, on tiekin todennäköisesti liukas. 

Nykyisen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä vaatii. Uuden lain myötä talvirenkaat on siis vaihdettava alle jo marraskuussa, jos keli on talvinen. Aikaisemmin niin sanottu "talvirengaspakko" alkoi joulukuun alussa kelistä riippumatta.

Lue myös: Luulitko, että talvirengaspakko on historiaa? Ei ole – poliisi saa sakottaa jo marraskuun alussa

Lähteet: Foreca, Sääneuvos, Autoliitto Autoklinikka

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne