Alaselkäkipu voi helpottaa kävelyn avulla.
Terveyskirjaston mukaan jopa kahdeksan aikuista kymmenestä kokee jossain vaiheessa elämäänsä kipua alaselässään. Selkäkivuilla on tapana myös uusiutua.
Selkäkivun hoidoksi ei suositella vuodelepoa, vaan kevyttä liikuntaa. Myös tuoreen satunnaistetun vertailukokeen mukaan liikunnasta todella on apua, ja jo pelkkä kävely on hyödyksi, kertoo CNN.
The Lancet -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka kävelivät säännöllisesti koettuaan ainakin yhden alaselkäkipukohtauksen, olivat kivuttomia liki tuplasti pidempään kuin ne, jotka kävelyä eivät harrastaneet. Mediaaniaika ennen kivun uusiutumista oli kävelijöillä 208 päivää verrattuna kontrolliryhmän 112 päivään.
Kävelyä harrastaneilla esiintyikin vähemmän aktiivisuutta rajoittavaa kipua verrattuna kontrolliryhmään, kertoo fysioterapian professori, tutkija Mark Hancock Sydneyssä sijaitsevasta Macquarien yliopistosta tiedotteessa.
– Ei tarvitse kävellä 5 tai 10 kilometriä joka päivä saadakseen näitä hyötyjä, Hancock kannustaa.
– Kävely on edullinen, laajasti saatavilla oleva ja yksinkertainen liikuntalaji, jota liki kuka tahansa voi harjoittaa, riippumatta maantieteellisestä sijainnista, iästä tai sosioekonomisesta statuksesta, professori ylistää, vaikka myöntääkin, ettei täysin tarkkaan ole tiedossa, miksi juuri kävely on niin hyvä ehkäisemään selkäkipua – todennäköisesti kyseessä on monen tekijän summa.
Kävelijä voi aloittaa lyhyillä matkoilla ja nostaa hiljalleen matkojen pituutta ja intensitettiä.
Lue myös: Kannattaako selkää tai niskaa niksautella?
Puoli tuntia kävelyä
Tutkimuksessa seurattiin 701 australialaista, joista suurin osa oli viisikymppisiä naisia. Osallistujilla oli hiljattain ollut alaselkäkipua, joka oli vienyt heidän kykynsä suorittaa päivittäisiä askareita. Jokainen osallistuja ohjattiin satunnaisotannalla joko kontrolliryhmään, jossa ei kävelty, tai ryhmään, jossa oli suunniteltu kävelyohjelma.
Kävelijät ohjattiin kasvattamaan hiljalleen kävelyn määrää puoleen tuntiin päivässä viitenä kertana viikossa puolen vuoden ajan. Tahtia sovellettiin ikä, fyysinen kapasiteetti ja yksilölliset mieltymykset huomioon ottaen. Myös hölkkä oli sallittua.
Hancock kertoo CNN:lle, että kolmen kuukauden jälkeen suurin osa osallistujista käveli 3–5 päivänä viikossa yhteensä noin 130 minuuttia. Askelmittarit mittasivat päivittäiset askeleet. Lisäksi osallistujat pitivät kävelystään kirjaa. Kolmen kuukauden jälkeen osallistujat käyttivät myös kiihtyvyysanturia, joka mittasi objektiivisesti päivän askeleet ja rivakan kävelyn ja muun fyysisen aktiivisuuden määrän.
Ohjelmaan kuului myös kuusi fysioterapeutin tapaamista kuuden kuukauden aikana: kolme perustapaamista ja kolme nopeaa puhelua. Hancockin mukaan kyseessä oli kustannustehokas ratkaisu, sillä aiemmissa tutkimuksissa alaselkäkipuisia on hoidettu noin 20 ryhmätapaamisessa.
Sen lisäksi että kävelijät olivat pidempään kivuttomia, kävelyohjelma vähensi myös heidän työpoissaolojaan ja lääkäritapaamisia noin puolella, kertoo tutkimusta johtanut Natasha Pocovi.
Terveyskirjaston mukaan selkäkipujen syitä ovat fyysisesti kuormittava työ, vähäinen liikunta, lihavuus ja tupakointi.
Lue myös: Kärsitkö selkäkivusta? Vältä näitä liikkeitä
Selkäkivun ja niskajumin taustalta voi paljastua yllättävä syy
Katso myös: Tiesitkö, että väärä kenkävalinta voi tuhota jalkasi ja selkäsi?
8:28Nappaa asiantuntijan vinkit kenkävalintoihin.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: The Lancet, CNN, Terveyskirjasto