Kun niska tai selkä tuntuu olevan jumissa, voi sen niksauttaminen tuottaa hetkellisen helpotuksen ja jopa nautinnon tunteen. Jumin syytä se ei kuitenkaan paranna. Pahimmillaan niksauttelulla voi saada aikaan vahinkoa.
Monet ihmiset niksauttelevat niskaansa tai selkäänsä tottumuksesta tai lievittääkseen tuntemaansa jännitystä tai jäykkyyttä.
Kun niskaa tai selkärankaa venyttää tai käsittelee vääntämällä tai taivuttelemalla, paine nivelissä muuttuu. Tämä voi aiheuttaa nivelnesteessä muodostuvien kaasukuplien äkillisen rikkoutumisen, mikä johtaa poksahtavaan tai naksahtavaan ääneen, kertoo neurokirurgi William Kemp Fox Newsille.
Lue myös: Selkäkivun ja niskajumin taustalta voi paljastua yllättävä syy
Niksauttelu voi vapauttaa hyvänolonhormoneja endorfiineja, mikä tuottaa tilapäistä helpotuksen tunnetta kireisiin niveliin, mutta ongelman aiheuttajaa se ei hoida. Pahimmillaan naksauttelu voi aiheuttaa vahinkoa, kertoo kiropraktikko Tori Hartline Fox Newsille.
Lue myös: Mitä eroa on urheiluhieronnalla ja klassisella hieronnalla?
Riskinä kulumat, revähdykset tai jopa aivohalvaus
Kun omaa niskaa tai selkää yrittää niksauttaa, nivelsegmentit ovat hyperliikkuvia verrattuina niin sanottuun rajoitusalueeseen, mikä taas saa rajoitusalueen ylä- ja alapuolelle olevat nivelet liikkumaan liikaa, kun ne yrittävät kompensoida hyperliikkuvia niveliä.
Tästä voi seurata nivelten yliliikkuvuutta, nyrjähdyksiä tai venähdyksiä, kun nivelet liikkuvat liian pitkälle oikeiden liikeratojensa yli. Pahimmillaan niksauttelu aiheuttaa jopa murtumia, jos siihen pääsee kohdistumaan liikaa painetta, Hartline ja Kemp varoittavat.
Selkärangan niksauttelu voi myös johtaa tarpeettomaan kulumiseen tai selkärangan repeytymiin ja rangan ympärillä olevien lihasten ja nivelsiteiden rasitukseen, mikä voi aiheuttaa vammoja tai pahentaa jo olemassa olevia ongelmia.
Erityisen riskialtista on niskojen niksauttelu, sillä se voi haitata alueen verenkiertoa ja erittäin harvoissa tapauksissa jopa lisätä aivohalvausriskiä.
Lue myös: Miksi selkäkipu joskus pitkittyy? Nämä tekijät voivat vaikuttaa
Kokeile näitä niksauttelun sijaan
Selkärangan ympäröivien lihasten vahvistaminen treenaamalla ja päivittäinen venyttely voivat helpottaa paineen tunnetta selkärangassa, jolloin niksauttelun tarve vähenee, Kemp vinkkaa Fox Newsille.
Liikkuminen auttaa välttämään jäykkyyttä ja lievittää jännitystä kehosta.
Myös ergonomiaan niin autolla ajaessa, töitä tehdessä kuin kotona puuhaillessa kannattaa kiinnittää huomiota.
Lue myös: Fysioterapeutti kertoo yllättävän syyllisen selkäkipuihin: "Pahentavat kiputiloja ja pitkittävät niitä"
Päivittäisiä rutiinejaan kannattaa pitää silmällä kiinnittäen huomiota siihen, voivatko jotkut toistuvat asiat aiheuttaa jäykkyyttä tai kireyttä niveliin ja lihaksiin.
Kemp kehottaa pohtimaan seuraavia yksityiskohtia omasta arjestaan: Istutko tuolissa tai auton penkissä aina kyyryssä? Tai piteletkö kädessäsi jatkuvasti laitetta ja katsot alaspäin niskakyyryssä? Entä, missä asennossa nukut?
Kiropraktikon vastaanotolta voi saada vinkkejä siihen, millaiset harjoitukset ja venytykset auttavat parhaiten tiettyjen rajoitusalueiden jumeihin.
Lue myös: Nämä vaivat ja sairaudet vievät suomalaisia eniten lääkäriin
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Fox News