Väestön vanheneminen vaikuttaa syöpien ilmaantuvuuteen, mutta myös elinympäristöllämme ja elintavoillamme on asiassa osansa.
Videolla kerrotaan syövän ja ravinnon yhteydestä.
Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään. Väestön ikääntyminen on selkein syöpien lisääntymisen selittäjä, kertoo HYKS:n Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson. Mitä pidempään ihminen elää, sitä suuremmaksi hänen syöpäriskinsä nousee, sillä soluihin ehtii kertyä syöpää synnyttäviä vaurioita.
Elinympäristö saattaa vaikuttaa syöpien ilmaantuvuuteen
Syöpien lisääntyminen on kuitenkin poikinut myös epäilyjä siitä, kuinka elinympäristömme ja elintapamme vaikuttavat syöpien ilmaantuvuuteen.
– Tutkimuslaitokset keräävät jatkuvasti tietoa eri syöpien ilmaantuvuudesta ja pyrkivät selvittämään, mitkä tekijät siihen vaikuttavat. On mahdollista, että elinympäristössämme ja elintavoissamme on tekijöitä, jotka lisäävät riskiä sairastua syöpään, Mattson sanoo.
Muutama vuosi sitten arvostetun Johns Hopkinsin sairaalan tiedemiehet arvioivat, että jopa kaksi kolmasosaa syöpätapauksista aiheutuisi solujen jakaantumisessa sattumalta syntyvistä vaurioista ja loput olisivat seurausta elinympäristön, elintapojen ja geeniperimän vaikutuksesta.
Esimerkiksi epäterveellinen ruokavalio voi lihottaa. Ylipaino taas on lukuisten syöpien riskitekijä.
Yhteyksiä etsivät myös monet muutkin kuin varsinaiset tieteentekijät. Mattson kommentoi syöpiä koskevia netissä leviäviä myyttejä.
Väite 1: Kännykät aiheuttavat syöpää
Mattson kertoo, ettei matkapuhelinten nykyisille enimmäisarvojen alittavalla altistumisella ole todennettuja haitallisia terveysvaikutuksia. Enimmäisarvona pidetään kahta wattia kiloa kohden (2W/kg).
Kännyköiden yhteyttä syöpiin on tutkittu paljon, eikä suurimmassa osassa tieteellisiä tutkimuksia ole todettu kännykän käytön suurentavan ihmisen syöpäriskiä. Eläinkokeissa on havaittu, että moninkertainen annos kännykän säteilylle saattaa vaikuttaa syöpien syntyyn.
Mattson suosittelee luottamaan asiassa viranomaisten ohjeistukseen. Säteilyturvakeskus (STUK) suosittelee sivuillaan välttelemään turhaa altistumista matkapuhelimen säteilylle. STUK linjaa, että etenkin lasten turhaa altistumista on hyvä rajoittaa, koska elinikäisestä altistumisesta säteilylle ei ole juurikaan tutkimustietoa. Lisäksi älypuhelimen verkkoyhteyttä jaettaessa puhelin on hyvä pitää esimerkiksi pöydällä taskun sijaan.
Matkapuhelimien säteilyn tunnettu mahdollinen terveysriski on sen aivojen kudosten lämpötilaa nostava vaikutus. Mattson huomauttaa, että kyseessä on asteiden murto-osien nousu esimerkiksi aivoissa, jollaista vaihtelua voi esiintyä muutenkin.
– On toki mahdollista, että joskus paljastuu vielä muita vaikutusmekanismeja.
Mattson muistuttaa, ettei tutkijoilla tai viranomaisilla ole mitään syytä pantata sellaista tutkimustietoa, joka osoittaisi kännykän säteilyn olevan ihmiselle vaarallista ja aiheuttavan esimerkiksi aivokasvaimia. Kännyköiden säteilyn vaikutusta terveyteen myös tutkitaan koko ajan.
– Jos asiasta olisi näyttöä, se päätyisi kyllä suosituksiin.
Väite 2: Ilmansaasteet aiheuttavat syöpää
Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut ilmansaasteet ja erityisesti pienhiukkaset vaarallisiksi. Saastunut hengitysilma saattaa olla maailmanlaajuisesti jopa tärkein syövänaiheuttaja. Ilmansaasteet aiheuttavat erityisesti keuhko- ja virtsarakon syöpää.
LUE MYÖS: Ilmansaasteet lisäävät aivoinfarktin riskiä jo lyhyessä ajassa
Mattson huomauttaa, että Suomessa ilmansaasteisiin liittyvät terveysongelmat ovat suhteellisen pieniä.
– Kokonaisuutena Suomi on pikkutekijä verrattuna maailman metropoleihin, mutta on tärkeää vähentää päästöjä.
Ilmanlaatua tarkkaillaan jatkuvasti. Esimerkiksi Ilmatieteen laitos havainnoi ilmassa esiintyvien saasteiden ja pienhiukkasten määrää. Tarvittaessa viranomaiset varoittavat heikentyneestä ilmanlaadusta.
Väite 3: Hiusvärit aiheuttavat syöpää
Hiusvärien yhteys syöpään on kiistanalainen kysymys. Kampaajilla on todettu olevan lisääntynyt riski saada virtsarakon syöpä, mutta tutkijat eivät ole varmoja, liittyykö riski vain aiemmin käytössä olleisiin hiusväreihin, sillä niiden koostumusta on viime vuosikymmeninä pyritty muuttamaan turvallisempaan suuntaan.
Mattson pitää epätodennäköisenä, että omien hiusten värjäys lisäisi yksittäisen ihmisen riskiä.
Muiden kosmetiikkatuotteiden, kuten deodoranttien yhteydestä syöpäriskiin ei ole näyttöä.
Väite 4: Beetakaroteeni aiheuttaa syöpää
Suomalaisessa syövänehkäisyn SETTI-tutkimuksessa suuriannoksisen beetakaroteeni-vitamiinin syöminen näytti lisäävän tupakoitsijoiden riskiä sairastua keuhkosyöpään. Beetakaroteenia löytyy muun muassa porkkanasta.
Mattson huomauttaa, että ravinnon sisältämästä beetakaroteenista ei ole osoitettu olevan haittaa.
– Tupakoitsijankin kannattaa syödä porkkanaa.
LUE MYÖS: HS: Vitamiinien liikasaanti voi jopa lisätä syöpäriskiä
Väite 5: Ruokavalio aiheuttaa syöpää
WHO:n asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että punaisen lihan sekä prosessoitujen lihavalmisteiden syöminen lisää riskiä paksusuolen- ja peräsuolensyöpiin sekä haimasyöpään ja eturauhassyöpään.
Hiilihydraattien, sokerien tai rasvojen suhteen samanlaisesta kohonneesta syöpäriskistä ei ole näyttöä, sanoo Mattson.
– Syöpä ei ole niin yksinkertainen sairaus, että voisi sanoa sokerin aiheuttavan ihmiselle syöpää, vaikka diabetes lisääkin riskiä sairastua syöpään.
Ravitsemus suurentaa kyllä syöpäriskiä siten, että liiallisen energiansaannin seurauksena kertynyt ylipaino on muun muassa rinta-, suolisto-, kohtu- ja munuaissyöpien riskitekijä. Kuitupitoisen ruokavalion on puolestaan todettu vähentävän riskiä sairastua esimerkiksi suolistosyöpiin.
Omilla elintavoilla voi vaikuttaa syöpäriskiinsä
Elintapojen on todettu vaikuttavan syöpäriskiin muutenkin kuin ruokavalion kautta. Yleisessä tiedossa esimerkiksi on, että tupakointi lisää riskiä keuhkosyöpään. Terveellisen ruokavalion ja savuttomuuden lisäksi liikunta pienentää syöpäriskiä.
On hyvä muistaa, että vaikka syöpään sairastuu vuosittain noin 30 000 suomalaista, heistä kaksi kolmasosaa paranee. Tällä hetkellä Suomessa elää yli 240 000 henkilöä, jotka ovat sairastaneet syövän.