Ammattimies palasi rengashotellin asiakkaasta omatoimivaihtajaksi: "Itse kun tekee, tietää mitä saa"

6:20img
Ota vinkit talteen: Näin vaihdat renkaat autoosi oikeaoppisesti.
Julkaistu 02.04.2022 10:58
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Kannattaako renkaat vaihtaa itse vai onko parempi jättää homma suosiolla ammattilaisille? 

Vastaus: Pyöränvaihtajia on monenlaisia – niin kotioloissa kuin rengasliikkeissäkin. Osaava ja kunnon työkalut sekä tilat omaava omatoimivaihtaja suoriutuu kausivaihdosta huolimatonta rengasliikettä paremmin. Jos taas osaamista tai välineitä ei ole, kannattaa vaihtotyö luonnollisesti ulkoistaa oikealle ammattilaiselle. 

Pyörien kausivaihto kuulostaa yksinkertaiselta. Käytännössä siihen sisältyy kuitenkin monia toimenpiteitä, jotka kaikki on tarpeen tehdä erityisen huolellisesti. Pyörän irtoaminen liikenteessä kausivaihdossa tehdyn virheen tai jälkikiristyksen laiminlyönnin seurauksena aiheuttaa aina vakavan vaaratilanteen.

Lue myös: Asiantuntija kehottaa tarkistamaan nämä asiat, kun haet auton määräaikaishuollosta – "Valitettavasti täyttä totta"

Myös itse vaihtotapahtumaan liittyy riskejä. Ne on otettava huomioon, jotta vältetään varmimmin renkaanvaihtajan loukkaantuminen sekä auton tai työkalujen vaurioituminen.

Monenlaisia kokemuksia

Olin muutaman vuoden rengashotellin asiakkaana ja hyödynsin luonnollisesti myös säilytyksen hintaan sisällytetyt kausivaihdot. Palvelu ei kyseisessä paikassa ollut kaksista: rengassarjaa ei yritettykään kuluttaa tasaisesti merkitsemällä ja vaihtamalla pyörien paikkoja säännöllisesti (ilman kehotusta), alumiinivanteita kiristettäessä ei käytetty pehmustettuja hylsyjä, rengaspaineet olivat kausivaihdon jälkeen mitä sattuu ja pyörän pultit olivat liikkeen jäljiltä liian kireässä. 

Pisteenä i:n päällä oli kerta, jolloin autoni alle alettiin vaihtaa jonkun toisen asiakkaan kesäpyöriä. Onneksi seurasin toimintaa aktiivisesti myymälän puolelta ja puutuin siihen heti. Näin asentajat välttyivät turhalta työltä ja itse säästyin tarpeettomalta odottelulta.

Jossain kohtaa mitta tuli täyteen. Siirsin säilytyksessä olevat renkaat hotellista autotalliin ja palasin takaisin omatoimivaihtajaksi. Itse kun tekee, tietää mitä saa.

Jotta kirjoituksestani ei välittyisi negatiivinen kuva kaikkien rengasliikkeiden toiminnasta, haluan korostaa, että on olemassa myös korkeamman moraalin omaavia rengasliikkeitä ja asentajia, joiden huomiin voisin itsekin uskoa omat autoni. Valitettavasti se, kuinka iso tai näyttävä toimitila yrityksellä on tai mitä lukee rakennuksen katolla olevassa valomainoksessa, ei ole tae siitä, että asiat tehtäisiin viimeisen päälle oikein. 

Kun hyvin ja laadukkaasti palvelevan rengasliikkeen ja -asentajan lopulta löytää, kannattaa heidän puoleensa kääntyä jatkossakin – erityisesti, jos ei tarvittavaa osaamista, välineitä, paikkaa tai aikaa itseltä löydy.

Lue myös: Ennemmin överit kuin vajarit: Auton rengaspaineisiin liittyy vääriä ja jopa vaarallisia uskomuksia – "Tämä myytti elää sitkeästi"

teppoboksi teppo vesalainen

Tuoreimmat aiheesta

Autot