Yleinen arvonlisäverokanta nousee tänään 25,5 prosenttiin.
Nousua aiempaan on puolitoista prosenttiyksikköä. Uutta verokantaa sovelletaan siis sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta oli aiemmin 24 prosenttia.
Verohallinnon mukaan tuotteen toimitusajankohta tai palvelun suoritushetki ratkaisee, peritäänkö arvonlisäveroa vanhan vai uuden kannan mukaisesti.
Jos tavara on luovutettu ostajalle elokuun loppuun mennessä, sovellettava verokanta on 24 prosenttia, vaikka ostaja maksaisi tavaran myöhemmin syyskuun aikana. Jos tavaran tai palvelun myynnistä on saatu ennakkomaksu ennen veron korotusta, ennakkomaksuun on sovellettu 24 prosentin verokantaa.
Lue myös: Powerin toimitusjohtaja: ALV:n korotus ei näy läheskään kaikissa hinnoissa
Arvonlisäverokannan nosto oli yksi hallituksen kevään kehysriihessä päättämistä sopeutustoimista.
Korotuksesta ongelmia yrityksille
Arvonlisäverokannan korotuksen on ennakoitu aiheuttavan ongelmia monille yrityksille muun muassa siksi, että laskutus- tai kassajärjestelmiä pitää päivittää.
Suomen Yrittäjien Yrittäjägallupin mukaan korotus on aiheuttanut ongelmia yli puolelle pk-yrityksistä. Näistä 10 prosentilla ongelmia on ollut paljon.
Lue myös: Näin yritykset siirtävät ALV-korotuksen asiakkaille: "Se on kulutusvero – tarkoitus vyöryttää hintoihin"
Vajaa puolet kertoi korotuksen vuoksi nostaneensa hintojaan.
Verianilla teetettyyn gallupiin vastasi elokuussa yli 1 100 mikro- ja pk-yritysten edustajaa, ja sen luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Ei koske alennettuja verokantoja
Voimaan astuva korotus ei koske tuotteita tai palveluita, jotka kuuluvat alennettuihin 14 tai 10 prosentin arvonlisäverokantoihin. Tällaisia ovat esimerkiksi ruoka ja lääkkeet sekä majoitus- ja liikuntapalvelut.
Parhaillaan on kuitenkin valmistelussa myös laki, joka siirtäisi 14 prosentin arvonlisäveron piiriin valtaosan niistä tuotteista ja palveluista, joita verotetaan nyt 10 prosentin arvonlisäverokannan mukaan. Muutos ei koskisi sanoma- tai aikakauslehtiä.
Lisäksi valmisteilla on makeisten ja suklaan verokannan korottaminen 14 prosentista 25,5 prosenttiin.