Israel sanoo jatkavansa hyökkäystään Libanoniin myös ensi yönä. Hizbollahin vastaiskujen pehmeys on ollut yllätys, arvioi asiantuntija.
Israelin armeijan maahyökkäys jatkuu, kunnes noin 60 000 kodeistaan evakuoitua israelilaista voivat palata Libanonin raja-alueen lähelle Pohjois-Israeliin, sanoi maan armeijan tiedottaja Danien Hagari tiistaina.
Israel väittää, ettei se aio hyökätä Libanonin pääkaupunki Beirutiin tai Etelä-Libanonin kaupunkeihin. Armeija aikoo keskittyä raja-alueen kyliin, joissa sen mukaan on äärijärjestö Hizbollahin infrastruktuuria.
Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola pitää Israelin julkilausuttuja tavoitteita uskottavina. Hän ei usko, että Israel etenee 10–20 kilometriä syvemmälle Libanonin puolelle.
– Israelin ensisijainen tavoite on pakottaa Hizbollah sellaiseen tulitaukoon, jossa Hizbollah vetäytyisi Israelin vastaiselta rajalta, Juusola arvioi puhelimitse MTV Uutisille.
– Israelin kannalta on tärkeää, ettei vetäytymistä sidottaisi siihen, mitä Israel tekee Gazassa, hän jatkaa.
Sitä ei tiedetä varmasti, minkä kokoisella joukolla Israel nyt Libanonin puolella sotii. Israelin mukaan sen joukot ovat tunkeutuneet Libanoniin kymmeniä kertoja viimeisen vuoden aikana.
Libanoniin hyökänneet israelilaisjoukot eivät kohdanneet vastarintaa viime yönä, väitti israelilainen sotilaslähde yhdysvaltalaismedia CNN:lle.
Israel sanoo löytäneensä raja-alueen Libanonin puoleisista kylistä muun muassa Hizbollahin tunneleita. Libanonilaiskotien alta on lisäksi löytynyt Hizbollahin ase- ja ammusvarastoja, Israel väittää.
Libanonin armeija on pitänyt kiinni kannastaan, etteivät israelilaisjoukot ole tunkeutuneet maan rajojen sisäpuolelle. Juusola muistuttaa, että Libanonin armeijan sanomisiin tulee suhtautua "vähintään aavistuksen varovaisesti".
Israel on tehnyt viime viikkoina valtavan määrän ilmaiskuja Libanoniin. Kuva on otettu pääkaupunki Beirutista syyskuun 27. päivä.AFP / Lehtikuva
Hizbollahin vastaiskut heikkoja
Tähän mennessä Israel on kertonut tehneensä vain "rajattuja" maahyökkäyksiä Etelä-Libanoniin. Tiedossa kuitenkin on, että Israel on keskittänyt alueelle huomattavan määrän sotilaita ja raskasta kalustoa.
Juusola pitää mahdollisena, että Israel aloittaa nyt nähtyä suuremman maahyökkäyksen lähiaikoina.
Täysimittaiseen hyökkäykseen hän ei usko. Sellaiseen Israelilla ei ole poliittisia, eikä edes välttämättä sotilaallisia edellytyksiä, Juusola arvioi.
Israelilla on erittäin kivuliaita kokemuksia Libanoniin hyökkäämisestä. Vuoden 1982 sota venyi 18 vuoden miehitykseksi. Vuoden 2006 hyökkäys taas tuotti kivuliaita tappioita ja sitä pidettiin laajalti epäonnistuneena.
– Aina kun lähdetään maahyökkäykseen, on vaara, että taistelut leviävät ja jäädään jumiin. Israelilla ei ole tähän halua, Juusola katsoo.
Jumiin jäämisen riskiä voi Israelin kannalta alentaa se, että Hizbollahin sotilaallinen iskuvoima on ollut varsin vaisu.
– Näyttää siltä, että Hizbollahin mahdollisuudet iskeä Israeliin ohjuksin ja raketein ovat rajalliset, Juusola sanoo.
– Israelkin on varmasti yllättynyt, kuinka heikkoja vastaiskut ovat olleet. Tämä ei tarkoita, etteikö Hizbollah voisi vielä yllättää.
Israelin armeijan mukaan Hizbollah tekee toistuvasti raketti-iskuja sen alueille. Myös Hizbollah on ilmoittanut tekevänsä iskuja.
Israelin ilmavoimien arvioidaan pystyvän torjumaan valtaosan Hizbollahin raketeista.
USA: Iran iskee pian
Yhdysvallat odottaa Iranin tekevän pian suuren ilmahyökkäyksen Israelia vastaan. Asiasta kertoi yhdysvaltalaisviranomainen CNN:lle.
CNN:n viranomaistietojen mukaan hyökkäys voisi olla samaa kokoluokkaa kuin minkä Iran teki huhtikuussa, jolloin se ampui Israelia kohti yli 300 ohjusta ja lennokkia.
Israel ei ole havainnut ilmauhkaa Iranista, armeijan tiedottaja Daniel Hagari sanoi tiistaina.
Myöhemmin Israelin armeijan tiedottaja kuitenkin sanoi, että mahdollinen Iranin ohjusisku tulee olemaan laajamittainen.
Iran tulee tekemään kaikkensa, jotta se ei päädy Israelin kanssa laajamittaiseen sotaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart MTV Uutisille.
– Jos Iran tulisi sotaan mukaan, se olisi täysin altavastaaja. Yhdysvallat on luvannut puolustaa Israelia, Stewart muistuttaa.
– Iran vetäisi itsensä mukaan sellaiseen sodankäyntiin, jossa sillä ei olisi kuin hävittävää, hän jatkaa.
Kun Iran teki suuren ilmaiskun Israeliin huhtikuussa, osallistuivat sen suoraan torjuntaan Israelin lisäksi Yhdysvallat, Ranska, Britannia ja Jordania. Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiraatit antoivat lisäksi tiedustelutietoa.
Israelin pommituksen jälkiä Etelä-Libanonissa. Kuva on syyskuun 30. päivältä.AFP / Lehtikuva
"Tällä ostetaan aikaa"
Israel on iskenyt viime viikkoina valtavalla voimalla Hizbollahia vastaan.
Sen tekemä ilmaiskujen sarja hakee 2000-luvulla vertaistaan ja Hizbollahin käyttämien viestintävälineiden räjäyttäminen oli kuin suoraan teknologiatrilleristä.
Viime perjantaina Hizbollahin ylin johtaja Hassan Nasrallah kuoli Israelin pommituksessa.
Lähi-idän tutkimuksen professori Juusola ei usko, että Israel tavoittelee Hizbollahin tuhoamista. Nyt käynnissä olevan hyökkäyksen tavoitteena on heikentää Hizbollahin kykyä tehdä iskuja Israeliin.
– Tällä ostetaan aikaa. Tämä ei ole mikään ratkaisu. Konfliktinhallintaa, kuten tämä on vuosikymmeniä ollut, Juusola sanoo.
– Konfliktin ratkaisu olisi poliittinen ja liittyy ennen kaikkea Palestiinan konfliktin ratkaisuun. Libanon on heijastuma tästä, sen eristäminen Palestiinan kysymyksestä on hyvin vaikeaa, hän jatkaa.
Israelin sotilaita ja panssareita Pohjois-Israelissa 27. syyskuuta.AFP / Lehtikuva
Israelin kaksijakoinen vuosi
Israelin, Hamasin ja Hizbollahin välinen sota on jatkunut kohta vuoden. Konflikti alkoi, kun Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin 7. lokakuuta.
Professori Juusolan mukaan taisteluiden tulokset ovat tähän mennessä olleet hyvin kaksijakoisia Israelin kannalta.
Libanonin ja Iranin suhteen sota on ollut Israelin "näytöstä". Huhtikuussa Israel ja sen liittolaiset torjuivat Iranin valtavan ilmaiskun ilman merkittäviä tappioita.
– Tämä on tehnyt varmasti erittäin hyvää Israelin egolle, puolustukselle ja poliittiselle johdolle, Juusola arvioi.
Gazan suhteen tilanne on tyystin toinen, Juusola toteaa. Näin siitä huolimatta, että Israel on onnistunut heikentämään huomattavasti Hamasia, jonka muun muassa Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi.
– Israel on tehnyt sen tavalla, joka on tuhonnut Gazan täysin. Israel on menettänyt pehmeää valtaa. Se uhkaa kulkea paariavaltion luokkaan, Juusola katsoo.
– Sotilaallinen voitto Gazassa on tullut kovalla poliittisella hinnalla, hän jatkaa.