Boeingilla alkoi jättilakko

Yhdysvalloissa Seattlessa noin 33 000 lentokonevalmistaja Boeingin työntekijää on mennyt lakkoon varhain aamulla Suomen aikaa. Kyseessä on merkittävä osa yhtiön noin 150 000 ihmisen työvoimasta Yhdysvalloissa. Lakko sulki kaksi suurta lentokonetehdasta Washingtonin osavaltiossa.

Työntekijät äänestivät torstaina ylivoimaisella enemmistöllä ilmailujätin sopimusehdotuksen hylkäämisen puolesta.

– Lähetimme Boeingille valtavan suuren viestin, että he eivät voi jatkaa meidän huonoa kohteluamme, Boeingilla 15 vuotta työskennellyt Mike Corsetti sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Neuvotteluja Boeingin ja lakkoilevien tehdastyöntekijöiden välillä on tarkoitus jatkaa ensi viikon alussa liittovaltion sovittelijan johdolla.

–  Haluamme palata pöytään ja päästä sopimukseen, joka on hyvä ihmisillemme, heidän perheilleen ja meidän yhteisöllemme, Boeingin talousjohtaja Brian West vakuuttaa.

Lakko on Boeingin ensimmäinen 16 vuoteen. Viime kerralla työnseisaus kesti lähes kaksi kuukautta.

Taustalla turbulentteja vuosia

Lentokonejätin viime vuodet eivät ole olleet auvoisia. Yhtiöllä on ollut vaikeuksia oikaista kurssiaan sen jälkeen, kun 737 Max -koneen ongelmat johtivat kahteen turmaan vuosina 2018 ja 2019. Turmissa kuoli yhteensä 346 ihmistä.

Tämän vuoden tammikuussa laaduntarkkailun ongelmat tulivat uudelleen näkyviksi, kun Alaska Airlinesin 737 Max -mallisen koneen rungosta irtosi seinäpaneeli kesken nousun.

Vaikeuksien seurauksena Boeingin tuloskunto on ollut viime vuosina puristuksissa, ja yhtiötä painaa 60 miljardin dollarin velkakuorma.

Pitkittyessään lakko voisi heikentää yhtiön taloudellista tilannetta entisestään. Analyytikoiden mukaan esimerkiksi 50 päivää kestävällä lakolla olisi 5,5 miljardin dollarin vaikutus Boeingin liikevaihtoon.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 8.33.

Lue myös:

    Uusimmat