Venäjä "hiipinyt" kaupungin keskustaan – jos valtaus onnistuu, voi se mullistaa sodan tilannekuvan

Jos Ukraina menettää Toretskin nopeasti, voi se vaikuttaa laajemmin sodasta tehtäviin arvioihin, asiantuntija sanoo.

Tilanne Itä-Ukrainan Toretskin kaupungissa on ukrainalaisjoukkojen kannalta yhtäkkiä "aika paha", toteaa sodan tilannekarttaa ylläpitävän suomalaisen Black Bird Groupin Pasi Paroinen MTV Uutisille.

Venäjän eteneminen Itä-Ukrainassa ei ole ollut nopeaa, mutta se on ollut tasaista. Paroinen myöntääkin, että Venäjä on ikään kuin päässyt "hiipimään" Toretskiin.

– Venäläiset ovat aika helposti päässeet kaupungin keskustaan. Sinne on rynnäköity ilman merkittävää sivustauhkaa, mikä on aika harvinaista tämän sodan puitteissa, Paroinen sanoo puhelimitse.

Venäläisjoukot ovat tähän mennessä joutuneet taistelemaan pitkiä aikoja käytännössä kaikista pikkukyliä suuremmista asutuskeskuksista.

Esimerkiksi rauhan aikana 70 000 asukkaan Bahmutista taisteltiin liki vuoden ajan. Lopulta venäläisjoukot saivat käsiinsä käytännössä kokonaan tuhoutuneen kaupungin.

Etelämpänä sijaitsevasta Avdijivkasta taisteltiin siitäkin aktiivisesti yli viiden kuukauden ajan, joskin kaupunki oli sodan eturintamaa oikeastaan jo helmikuusta 2022 lähtien. Venäjä pakotti Ukrainan vetäytymään Avdijivkasta uhkaamalla kaupunkia piirityksellä.

Itä-Ukrainan Toretskin kaupungin alueen rintamatilanne 14. lokakuuta. Toretsk on ympyröity punaisella. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan Toretskin kaupungin alueen rintamatilanne 14. lokakuuta. Toretsk on ympyröity punaisella. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Toretskin kaupungin rintamatilanne 14. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.
Toretskin kaupungin rintamatilanne 14. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Jos Venäjä onnistuu valtaamaan Toretskin kaupungin suhteellisen nopealla suurella rynnäköllä, vaikuttaa se laajemmin sodan tilannekuvasta tehtäviin arvioihin, Paroinen sanoo.

– Lähtökohtainen ajatus on ollut, että esimerkiksi Pokrovskista Venäjä joutuu taistelemaan kuukausia. Jos Toretskin rynnäkkö onnistuu, voi Pokrovskin kohdalla myös tämä olla vaihtoehto, Paroinen arvio.

Rauhan aikana Pokrovskissa asui 65 000 henkilöä ja se on väkimäärältään noin kaksi kertaa suurempi kuin Toretsk. Pokrovsk on strategisesti äärimmäisen tärkeä huollon keskus.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan Ukraina onnistui maanantaina valtaamaan joitain alueita takaisin Toretskissa.  Ajatushautomo vahvistaa, että taisteluita käydään kaupungin keskusta-alueella.

Venäjän raketinheittimen ammuksia lokakuussa 2024 julkaistussa kuvassa.
Venäläisen raketinheittimen ammuksia lokakuussa julkaistussa kuvassa.

"Erittäin paha" tilanne

Ukrainalaisen sotilasasiantuntijan Mykhailo Zhyrokhovin mukaan tilanne Toretskissa on "erittäin paha". 

Jos kaupunkiin ei lähetetä reservejä, voi tilanteesta tulla "hyvin vaikea, jos ei katastrofaalinen". Zhyrokhov antoi lausuntonsa ukrainalaismedia Kyiv Independentille.

– En usko, että kaupunki pysyy hallussamme pitkään, sanoo puolestaan ukrainalainen tykkimies Oleksandr Kyiv Independentille.

Ukrainalta yksinkertaisesti puuttuu sotilaita, hän painottaa. 

Oleksandrin mukaan hänen yksikkönsä ammuspula on pahentunut sitten huhtikuun. Päivittäin tykeillä voidaan ampua 5–10 kertaa, mikä on auttamatta liian vähän.

Ongelma on pitkälti sama, josta useat ukrainalaistaistelijat ovat valittaneet Pokrovskin suunnalla, jossa Venäjä on hyökännyt helmikuusta lähtien valloitettuaan Avdijivkan.

Venäjä etenee, koska Ukrainalla ei ole riittävästi sotilaita, aseita ja ammuksia. Ukrainan armeija on myöntänyt tilanteen Toretskissa huonontuneen viime aikoina.

Venäläinen sotilas Avdijivkassa maaliskuussa 2024. Venäjä valtasi kaupungin helmikuussa, minkä jälkeen se on jatkanut hyökkäystä kohti Pokrovskia.
Venäläinen sotilas Avdijivkassa maaliskuussa 2024. Venäjä valtasi kaupungin helmikuussa, minkä jälkeen se on jatkanut hyökkäystä kohti Pokrovskia.

Venäjällä kiire

Venäjällä vaikuttaa olevan kiire, asiantuntijat arvioivat. 

Kelirikko on tulossa ja sitä ennen Kreml haluaa vallata niin suuria osia Ukrainasta kuin mahdollista. 

Tämän on havainnut myös ukrainalaissotilas Oleksandr. Siinä missä aiemmin venäläiset yrittivät edetä vain sopivan mahdollisuuden tullen, niin nyt he "rynnäköivät voimakkaasti".

Ukrainalaisten lausunnot kuluvan vuoden ajalta näyttävät todistavan, että Venäjän armeijasta on tullut parempi hyödyntämään Ukrainan puolustuslinjoista löytyviä heikkoja kohtia. Näihin paikkoihin Venäjä keskittää verrattain nopeasti suuren määrän sotilaita ja tulivoimaa.

Venäjän vastahyökkäys Kurskin alueella on sekin edennyt ja Ukraina on menettänyt merkittäviä osia niistä alueista, jotka se Venäjän puolelta yllätyshyökkäyksellään elokuussa valtasi.

Lue myös:

    Uusimmat