Venäjä lähestyy tärkeää solmukohtaa Ukrainassa – onko edessä jo koettu "lihamylly"?

Tällainen on Ukrainan sodan tilanne nyt 9:18
Katso myös: Tällainen on Ukrainan sodan tilanne nyt.

Venäjä saattaa saada lähiaikoina haltuunsa tärkeän liikenteen solmukohdan Itä-Ukrainassa, sillä venäläisjoukot ovat lähestyneet viime viikkoina hitaasti mutta tasaisen varmasti Pokrovskin kaupunkia Donetskin alueella.

Venäläiset ovat enää muutaman kilometrin päässä kaupungista, jossa asui ennen sotaa noin 60 000 ihmistä. Taistelu kaupungista voi alkaa jo kuluvan syyskuun aikana.

– Ukraina antoi muutama viikko sitten evakuointikehotuksen ja varautuu siis itsekin siihen, että se ei välttämättä pysty sitä aluetta kovin pitkään pitämään, strategian opettaja, kapteeni Walter Pomell Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo STT:lle.

Tämä ei Pomellin mukaan tarkoita sitä, ettei Ukraina pyrkisi puolustamaan kaupunkia sitkeästi ja tuottamaan Venäjälle siellä merkittäviä tappioita.

Ukrainan vetäytyminen mahdollista

Donetskissa on Venäjän hyökkäyssodan aikana käyty massiivisia taisteluita melko pienten kaupunkien hallinnasta. 

Taistelut Bahmutin ja Avdijivkan kaupungeista kestivät kumpikin kuukausia ja vaativat kymmeniätuhansia ihmishenkiä.

Onko Pokrovskissa odotettavissa samanlainen "lihamylly"?

– Se riippuu siitä, kuinka intensiivisesti Ukraina on sitä valmis pitämään. Ja toisaalta, kuinka paljon Venäjä haluaa sen kaupungin ottaa, Pomell sanoo.

Hänen mukaansa on myös mahdollista, että Venäjä pyrkii saartamaan kaupunkia ja näin pakottamaan Ukrainan vetäytymään sieltä. 

Jos kuitenkin mennään kaupunkitaisteluun, siitä tulee hidasta ja kuluttavaa. Ukrainalla on myös paljon linnoitusasemia Pokrovskin ympäristössä.

– Eli jos Ukraina haluaa pitää ja Venäjä haluaa vallata, silloin sinne saattaa muodostua intensiivinenkin taistelu. Mutta kummalla tahansa on mahdollisuus tämä välttää, jos ei halua siihen lähteä.

Pomellin mukaan Ukrainan sotilasjohdon täytyy laskea, mikä on saavutettava hyöty ja mahdolliset tappiot kaupungin kiivaasta puolustamisesta.

Rintaman mutka voi suoristua

Pokrovskilla on merkitystä etenkin logistisena ja liikenteellisenä solmukohtana, sillä siellä kohtaavat keskeiset tiet ja rautatiet. 

Kaupunki on ollut tärkeä Ukrainan sotaponnistusten huoltokeskus Donetskissa.

Sotaa seuraavan suomalaisen Black Bird Groupin mukaan venäläiset ovat jo niin lähellä Pokrovskia, että se rajoittaa ukrainalaisjoukkojen mahdollisuuksia toimia kaupungissa.

Jos Venäjä saa kaupungin haltuunsa tai edes pystyy kiistämään sen ympäristön tiestön käytön, sillä on heijastusvaikutuksia muuallekin rintamalle.

Entä Pokrovskin jälkeen?

Venäjä on tällä hetkellä työntynyt kiilana Pokrovskia kohti. Jos se saa kaupungin valloitettua, saanee se lisää alueita Pokrovskin ympäristöstä.

–  Ukraina joutunee vetäytymään sekä sen pohjois- että eteläpuolelta ja oikaisemaan rintamalinjaa, jotta sen joukot eivät jää saarroksiin siellä, Pomell toteaa.

Entä Pokrovskin jälkeen? Kuinka helppoa Venäjän olisi jatkaa siitä kohti länttä?

– Se mitä Ukraina tällä hetkellä tekee, eli tuottaa Venäjälle kovia tappioita, sen tavoitteena on nimenomaan se, ettei siitä eteenpäin enää kovin helposti jatkettaisi. Pakotetaan Venäjä tuomaan sinne lisää joukkoja ja lisää kalustoa, jotta siitä mennään eteenpäin.

Ukrainan näkökulmasta haasteena on Pomellin mukaan se, että se menettää osan puolustajan edustaan, kun ollaan jatkuvasti viivytystaistelun kaltaisessa tilanteessa ja Ukraina joutuu ryhmittäytymään puolustukseen aina enemmän tai vähemmän nopealla valmistelulla.

Krooninen miehistöpula

Ukraina on kärsinyt jo pidempään miehistö- ja ammuspulasta, minkä vuoksi Venäjällä on Itä-Ukrainan rintamalla selkeä ylivoima.

Ukrainalta on kaatunut sodan aikana paljon ammattisotilaita ja nuorempia upseereita, joiden pitäisi johtaa joukkueita, komppanioita ja pataljoonia. 

Ammuspulaa on tänä vuonna syventänyt etenkin Yhdysvaltain apupaketin viivästyminen kuukausikaupalla.

Pomellin mukaan mitään "hopealuotia" ei ole olemassa Ukrainan tilanteen helpottamiseksi. Maa tarvitsee laajalla skaalalla kaikkea tykistöammuksista ilmatorjuntaohjuksiin ja hävittäjiin.

Venäjä hyökkää Itä-Ukrainassa koko rintamalla ja on edennyt Pokrovskin lisäksi muillakin rintamalohkoilla, kuten Tshasiv Jarissa ja Toretskissa, vaikkakin hitaammin. 

Taisteluja käydään monessa eri paikassa, ja Pomell muistuttaa, että ne ovat osa samaa näyttämöä ja linkittyvät kaikki toisiinsa.

Haasteista huolimatta mitään Ukrainan puolustuksen suurempaa romahdusta ei Pomellin mielestä ole näköpiirissä.

– Venäjän eteneminen on kuitenkin varsin hidasta ja selkeästi tavoitteeltaan rajoitettua, Pomell sanoo.

– En usko, että siellä Ukrainalla tullaan mitään totaalista romahdusta näkemään, vaan tämmöinen kulutussodalle tyypillinen pikkuhiljaa etenevä kuluminen.

Mikä on Kurskin vaikutus?

Venäjän eteneminen Pokrovskia kohti kiihtyi elokuussa samoihin aikoihin, kun Ukraina aloitti yllätyshyökkäyksensä Venäjän puolella Kurskissa.

Koska Ukrainalla on muutenkin ollut pulaa miehistä, herätti rajallisten resurssien sitominen Kurskin operaatioon keskustelua ratkaisun järkevyydestä. Etenkin, kun Venäjä ei näytä juurikaan siirtäneen Kurskiin joukkoja Itä-Ukrainan tärkeimmiltä rintamalohkoilta.

Pomellin mukaan tässä vaiheessa on vaikea arvioida Kurskin operaation vaikutusta Donetskin tapahtumiin. Hän huomauttaa kuitenkin Venäjän etenevän niin laajalla rintamalla, että se olisi luultavasti saavuttanut menestystä joka tapauksessa.

– Ei se Kurskin toteuttamatta jättäminen olisi Venäjää pysäyttänyt idässä.

Kurskin operaation onnistumista tai järkevyyttä on vielä aivan liian aikaista arvioida, koska sen tavoitteet ovat niin monitahoiset. Ukrainan julkilausuttuja tavoitteita ovat esimerkiksi suojavyöhykkeen luominen rajan pintaan, taistelutahdon kasvattaminen, vaihdon välineen saaminen rauhanneuvotteluja varten sekä sotavankien vaihtaminen omiin.

Toisaalta Ukrainan tavoitteiksi on myös arvioitu länsimaiden herättely tukemaan Ukrainaa vahvemmin sekä henkisen vaikutuksen aiheuttaminen Venäjälle, kun viedään sota heidän omalle maaperälleen.

– Moneen näistä tavoitteista on varmasti jo päästy. Se, että mikä alueiden valtaamisen hyöty itsessään on ja miten niitä pystytään pitämään, se on vielä näkemättä.

Lue myös:

    Uusimmat