D-vitamiinin puute voi koitua kohtaloksi – tutkija: "Ei ole pelkkä vitamiini"

Etelä-Australian yliopistossa tehty tutkimus vahvistaa käsitystä D-vitamiinin puutteen yhteydestä lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Tutkija kertoo MTV:lle, miksi puutostila voi koitua kohtaloksi.

Ison-Britannian biopankkitutkimukseen osallistuneiden yli 300 000 henkilön 14-vuotinen seuranta osoittaa, että D-vitamiinin puutostila on yhteydessä kohonneeseen kuolleisuuteen. 

Mikäli verestä mitatun kalsidiolin eli D-vitamiinin varastomuodon pitoisuus oli alle 25 nanomoolia litrassa (nmol/l) ihmisen riski kuolla ennenaikaisesti mihin tahansa syyhyn oli 25 prosenttia suurempi kuin henkilöillä, joiden kalsidioliarvot olivat 50 nmol/l. Jälkimmäistä arvoa alempia lukemia pidetään merkkinä D-vitamiinin puutteesta.

Aineiston perusteella vakava D-vitamiinin puute lisää ihmisen riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, hengitystie-elinten sairauksiin sekä mihin tahansa syyhyn.

Tutkimus ilmestyi arvostetussa lääketieteellisessä Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Tutkija selittää D-vitamiinin ja kuolleisuuden yhteyttä

Tutkimusta johtanut professori Elina Hyppönen Etelä-Australian yliopistosta kertoo MTV Uutisille, että yhteys D-vitamiinin puutteen ja kuolleisuuden välillä selittyy D-vitamiinin monilla tehtävillä elimistössä. 

– D-vitamiini ei ole pelkkä "vitamiini", vaan siihen liittyvän hormonin esiaste. Tämän hormonin toimintaan tarvittavia reseptoreita on kaikkialla elimistössä, mukaan lukien elintärkeissä elimissä, kuten sydämessä, aivoissa ja keuhkoissa sekä erilaisissa immuunijärjestelmän soluissa, Hyppönen sanoo.

Mikäli D-vitamiinitasot putoavat todella alas, ei hormonia ole tarpeeksi hoitamaan kaikkia sille osoitettuja toimintoja optimaalisesti. Seurauksena on yleinen hauraus, joka lisää ennenaikaisen kuoleman todennäköisyyttä.

Kohtuullinen annos riittää

Tutkimus ei anna aihetta D-vitamiinin tankkaamiseen. Kunhan D-vitamiinia saa yleisten suositusten mukaisesti, ei ihmisellä ole Hyppösen mukaan syytä huoleen.

– Päivittäinen kohtuullinen annos on todennäköisesti kaikkein paras tapa ylläpitää terveitä tasoja, Hyppönen sanoo.

Hän viittaa tutkimuksiin, joissa on osoitettu, että kun D-vitamiinia annetaan isoina kerta-annoksina tasojen nousun vauhdittamiseksi, tavoiteltuja hyötyjä ei saavutetakaan.

Etenkin talviaikaan D-vitamiinia kannattaa napata purkista, mikäli sitä ei juuri saa ravinnosta eikä pohjoisen pimeyttä lähde karkuun etelän aurinkoon. Ympärivuotinen D-vitamiinilisän käyttö on tarpeen vähän ulkoileville tai peittävästi pukeutuville henkilöille.

D-vitamiinia muodostuu iholla auringon säteilyn ansiosta, minkä lisäksi sitä saadaan ravinnosta erityisesti kalasta ja vitaminoiduista maitotuotteista. Suomessa D-vitamiinitasot ovat suosituksia matalammalla noin kolmanneksella miehistä ja viidenneksellä naisista.

Katso alla oleva video: Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen nimeää turhimmat ravintolisät ja kertoo, mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata.

Lähteet: Annals of Internal Medicine, University of South Australia

Lue myös:

    Uusimmat