Kaksi uutta tutkimusta esittävät, ettei D-vitamiinia sisältävä ravintolisä pienennä hengitystieinfektioiden riskiä.
Ihminen tarvitsee D-vitamiinia normaaliin immuunipuolustukseen, mutta vitamiinia sisältävät ravintolisät eivät todennäköisesti pienennä koronan tai muiden hengitystieinfektioiden riskiä. Näin väittävät kaksi uutta tutkimusta, jotka ilmestyivät lääketieteellisessä BMJ-lehdessä. Tutkimukset tehtiin Isossa-Britanniassa sekä Norjassa.
Brittitutkimukseen osallistui 6200 henkilöä, joista puolet kärsi tutkimuksen alussa D-vitamiinin puutteesta. Tutkijat antoivat näille osallistujille joko vähän tai paljon D-vitamiinilisää. Loput osallistujista jätettiin kontrolliryhmään.
Puolen vuoden kokeen aikana kumpikaan annos ei näyttänyt pienentävän akuuttien hengitystieinfektioiden tai koronan riskiä. D-vitamiinilisä ei vaikuttanut myöskään koronavirustaudin vakavuuteen, tutkija Adrian Martineau Queen Maryn yliopistosta kertoo uutiskanava CNN:lle.
Norjalaistutkijoiden löydökset perustuvat yhteensä yli 34 500 iältään 18–75-vuotiasta aikuisen otantaan. Osallistujat laitettiin syömään päivittäin joko kalanmaksaöljyä tai plaseboa talven yli noin puolen vuoden ajaksi.
D-vitamiinia sisältävä kalanmaksaöljy ei pienentänyt lumelääkkeeseen verrattuna riskiä sairastua hengitystieinfektioihin tai koronataudin vakavaan muotoon. Tutkijat alleviivaavatkin, että rokottaututuminen on varmasti paljon parempi tapa suojautua koronalta kuin vitamiinilisien syöminen.
Lue myös: Sorrutko sinäkin tähän vitamiinimokaan? Pahimmillaan vaaraksi terveydelle
D-vitamiini varastoituu elimistöön
Uudet tutkimukset haastavat käsitystä, jonka mukaan D-vitamiinilisä ehkäisisi hengitystieinfektioita ja koronavirustautia.
Riittävästä D-vitamiinin saannista on toki tärkeä huolehtia. Suomessa ravintolisä on paikallaan etenkin pimeään vuodenaikaan, jos ihminen syö niukasti D-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita, kuten kalaa, vitaminoituja margariineja ja maitotuotteita.
Turvallisena D-vitamiinin päiväannoksen ylärajana pidetään sataa mikrogrammaa. Suuri annos saattaa olla tarpeen vaikean puutostilan korjaamiseksi, mutta se ei ole sama kuin D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus, joka on terveille aikuisille 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.
D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. Pitkään jatkunut suurten D-vitamiiniannosten saanti voi olla vaaraksi terveydelle, sillä se nostaa veren kalsiumpitoisuutta.
Lue myös: Neljä tapaa, joilla elimistö kertoo saavansa ihan liikaa D-vitamiinia
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Syötkö ravintolisiä ilman syytä? Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä ovat turhimmat valmisteet.
2:09
Lähteet: BMJ 1 & 2, CNN, Terveyskirjasto