Edellisestä suomalaisjytkystä 10 vuotta – Jari Isometsä suitsuttaa "superyllätystä"

Maastohiihto 3:37
Krista Pärmäkoski vastasi spekulaatioon uransa päättämisestä.

Suomen hiihtäjät ottivat lauantaina Salpausselältä värisuoran, kun naisissa Krista Pärmäkoski voitti ja Kerttu Niskanen oli toinen. Iivo Niskanen täydensi miesten kisan kakkossijallaan mitalisuoran. Jari Isometsä muistuttaa, että tällaista menestystä saa hakea peräti kymmenen vuoden takaa.

– Suomalaisittain harvinaista herkkua, siitä pitää osata nauttia. Viimeisen kerran kaksi suomalaista on ollut pallilla yhtä aika vuonna 2014 Rukalla, kun Iivo Niskanen voitti ja Sami Jauhojärvi oli kolmas, Isometsä muistelee.

Nyt naiset toistivat saman tempun. Isometsä nostaa esiin erityisesti Krista Pärmäkosken hiihdon.

– Se että Krista voitti, oli superyllätys, kun ajatellaan mikä kausi oli takana. Toki viime viikonvaihteessa näki, että isku alkaa olemaan, mutta en silti olisi uskonut, että riittää maailman tasolla noin kovaan sijoitukseen. Tiesin, että top 5 tulee olemaan, mutta se on vielä eri asia kuin voittaminen, Isometsä suitsuttaa.

Naisissa Suomen kokonaispanosta nosti vielä Johanna Matintalon uran parasta maailmancupsijoitusta sivuava viides sija. 

– Se oli varmasti hänen uransa paras hiihto. Suomalaiset ovat päässeet selkeästi kuntoon. Vähän myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, Isometsä iloitsee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kläbo suvereeni

Iivo Niskanen oli tänään miesten 20 kilometrin kilpailun toinen. Yksi oli kuitenkin ylitse muiden.

– Miehissä Johannes Kläbo oli täysin suvereeni. Hän hiihteli vähän niin kuin nenähengityksellä. Näytti siltä, että hän olisi voinut voittaa jopa minuutilla, jos olisi halunnut, Isometsä analysoi.

– Mutta olihan tuo Iivolta kova rykäisy, karpaasi kehuu Niskasta.

Miesten kisa ei kärkipään osalta tarjonnut Isometsälle yllätyksiä.

– Miesten hiihto on valitettavasti mennyt vähän siihen, että siellä on Iivo ja norjalaiset. Se, että Iivo voitti muut norjalaiset, ei ollut mikään yllätys.

Sen sijaan kahden suomalaisen suoritus kärkipään takana yllätti positiivisesti.

– Vuorisen Laurilta uran parasta hiihtoa, ja Ville Ahoselta ehdottomasti uran parasta hiihtoa. Alkutalvesta Ahonen oli todella kaukana (kärjestä), joten tämän päivän suoritus oli todella iso yllätys, Isometsä hehkuttaa. 

– Olihan tämä suomalaisen hiihdon juhlaa. Enempi kuin osattiin toivoa, mutta että meni näin hyvin, se oli yllätys.

Ruotsi suuri pettymys

Etukäteen Ruotsin naisia odotettiin voittokamppailuun. Alku näyttikin lupaavalta, kun Frida Karlsson täräytti pohjat 1,1 kilometrin väliaikaan. Sen jälkeen oli vaikeampaa. Paras ruotsalainen oli Jonna Sundling, joka oli neljäs.

– Karlsson oli pettymys. Hän oli alun perin se, jonka piti uhata suomalaisten voittoa. Sundling oli paras ruotsalainen ja sekin oli yllätys, Isometsä pyörittelee.

– Eivät todellakaan pärjänneet niin hyvin kuin odotin. Osasta näki, että suksi ei ollut kunnossa, Isometsä sanoo viitaten esimerkiksi Ebba Anderssoniin, joka oli tänään kymmenes, lähes kaksi minuuttia kärjelle jääneenä.

Karlsson oli lopulta kuudes 54,3 sekuntia Pärmäkosken takana.

– Lopputulos osoittaa, että suksi ei ollut paras mahdollinen. Sitten jos vielä vähän huonommalla suksella hiihdät kahdeksan sekuntia kovempaa muita alussa, alkaa se totta kai tuntumaan.

– Mutta ei voi sanoa, että olisi mennyt paremmin, jos hän olisi aloittanut rauhallisemmin. Ei voi tällä kertaa sanoa, että kovaan aloitukseen mokasi, Isometsä päättää

Lue myös:

    Uusimmat