Ei ole ihan sama, milloin drinkkisi nautit – mikä on asiantuntijoiden mukaan terveydelle vähiten haitallisin hetki?

0:57img
Alkoholi altistaa myös mielenterveysongelmille – katso miksi ammattilaisilla on välillä vaikeaa nostaa asia puheeksi potilaiden kanssa.
Julkaistu 13.02.2022 17:03

Emmi Niiniaho

Alkoholin haitallisten terveysvaikutusten vuoksi sen nauttiminen kannattaa ajoittaa tiettyyn kohtaan päivää.

Alkoholin juomista ei voi väittää varsinaisesti terveelliseksi, mutta senkin nauttimiselle on kuitenkin oma, optimaalisin aikansa.

Moni on varmasti kokenut menettäneensä esimerkiksi yöunensa, jos juo lasillisen viiniä liian myöhään illalla, mutta suomalaisessa kulttuurissa viinin juominen lounaallakin voi olla paheksuttavaa.

Jos alkoholia siis aikoo nauttia vastuullisesti ja nautiskellen, milloin olisi terveyden kannalta paras aika? Huffpostin haastattelemat asiantuntijat neuvovat "parhaat" ja huonoimmat ajat nauttia alkoholia.

Terveydelle vähiten haitallisin aika päivästä nauttia alkoholia

"Alkoholia ei ole syytä juoda tyhjään vatsaan" ei ole mikään turha loru. Vaikka viikonlopun brunssi tekisikin siis mieli aloittaa mimosalla, kannattaa vatsan pohjalle haukata ensin jotain.

Ravitsemusterapeutti Jerlyn Jones selittää, että alkoholi imeytyy verenkiertoon juuri vatsan ja ohutsuolen kautta. 

– Jos vatsasi on tyhjä kun aloitat juomaan, alkoholi imeytyy verenkiertoosi nopeasti. Tämän takia on aina hyvä idea syödä ennen juomista, Jones toteaa.

päivällinen, alkoholi, viini

Päivällisen yhteydessä nautittu alkoholiannos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin tyhjään vatsaan hörppääminen.

Ravitsemusterapeutti Kimberly Rosen mukaan alkoholin liian vauhdikas imeytyminen verenkiertoon voi olla jopa vaarallista. Tämän takia mahdollinen alkoholiannos kannattaisi parittaa päivän suurimman ruokailun kanssa.

– Yleisesti ottaen, päivällinen olisi ihanteellisin valinta, sillä se on yleensä runsain ja täynnä hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiinia, jotka auttavan hidastamaan alkoholin imeytymistä verenkiertoon, Rosen kertoo.

Ei kuitenkaan ole olemassa mitään yleispätevää "täydellistä" ajankohtaa alkoholin nauttimiseen, sillä alkoholin vaikutukset kehossa voivat vaihdella muun muassa iän, sukupuolen, yleisen terveyden sekä lääkityksen ja stressitason mukaan.

Lue myös: "Himohormoni" vähensi alkoholistiapinoiden juopottelua puolella – apua myös ihmisille?

Voiko ennen nukkumaanmenoa juoda lasillisen?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alkoholinkäyttö saattaa helpottaa nukahtamista, mutta se helposti myös pahentaa unettomuuskierrettä.

Herkkien nukkujien kannalta alkoholin nauttiminen edes samana päivänä voi pilata yöunet. Tutkimuksen mukaan jopa myöhäisiltapäivällä nautittu alkoholiannos näkyy unihäiriöinä.

Ajan lisäksi luonnollisesti myös nautittujen alkoholiannosten määrällä on merkitystä.

viini, punaviini

Unen kannalta alkoholia ei kannata nauttia ainakaan enää neljä tuntia ennen nukkumaan menoa.

Suomalaisten työntekijöiden alkoholinkäytön ja unen välistä yhteyttä tarkastelleessa tutkimuksessa havaittiin, että 1–2 alkoholiannosta vaikutti unenlaatuun lievästi kun taas korkeammat määrät laskivat unenlaatua jopa 40 prosenttia.

Yöunien kannalta alkoholin nauttimisen ja nukkumaan menon välillä tulisi olla vähintään neljä tuntia.

Terveyskirjaston mukaan alkoholinkäyttöön liittyy runsaasti unihäiriöitä ja niitä esiintyy jo kohtuullisenkin käytön yhteydessä.

Unihäiriöitä ovat esimerkiksi lyhyt unijakso, unen heikentynyt laatu, katkonainen aamu-uni, uniapnea ja yöunta häiritsevät jalkojen liikkeet. 

Lue myös: 5 syytä, miksi nukut pommiin – näissä tapauksissa kannattaa hakeutua lääkäriin

Lue myös: Uniapnea oireilee naisilla aivan eri tavalla kuin miehillä: "Välttämättä kuorsausta ei ole ollenkaan"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Huffpost, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi