Lomanjälkeinen alakulo on normaali tila, josta voi selvitä, vakuuttaa asiantuntija.
Takana neljä ihanaa viikkoa omaa aikaa. Edessä sitä samaa arkea – hamaan loppuun asti.
Ei ihme, että lomaltapaluu saattaa painaa mielen pohjamutiin. Se on kuitenkin aivan normaalia, kertoo Insiderin haastattelema kliininen psykologi Daniel Glazer.
– Olen nähnyt saman ilmiön uudestaan ja uudestaan potilaissani: ahdistus ja mielialan heittelyt vapaan jälkeen, hän kuvaa.
Lue myös: Petyitkö kesälomaasi? Psykologi kertoo, miten toimia – älä tee tätä virhettä
Loma-ahdistus iskee joka tapauksessa: "Normaali osa ihmisyyttä"
Glazer jakoi vinkkinsä loma-ahdistuksen selättämiseen. Ensimmäinen niksi tosin voi yllättää: ahdistusta lienee odotettavissa, vaikka mitä tekisi. Se on tavallista, eikä siitä tarvitse päästä eroon.
– Ajattelemme yleensä ahdistusta ongelmana, joka pitää ratkaista mahdollisimman nopeasti. Mutta oikeasti ahdistus on normaali osa ihmisyyttä, Glazer sanoo.
– On ok, jos loman jälkeen kokee jonkinlaisia mielialan vaihteluita.
Loma on monille pakoa arjesta. Vapaat kuitenkin päättyvät lopulta, ja paluu samaan vanhaan on edessä.
– Toisinaan matalalle mielialalle on syvempi syy. Loman alussa ihminen on täynnä odotuksia ja innostusta. Loman lopussa saattaa tuntua, että hyvät ajat livahtivat ohi silmänräpäyksessä, Glazer kuvaa.
Miehen mukaan arvokkaana pidetyn ajanjakson loppuminen voi nostaa pintaan tunteita omasta kuolevaisuudesta: elämä on väliaikaista ja kaikki päättyy, myös loma. Yhtäkkiä muukin elämä saattaa siis tuntua lipsahtavan ohi.
Mistä apu, kun loma meni pieleen ja arki ahdistaa? Juttu jatkuu videon alla.
8:55
Glazerin mukaan lomia ei kannata vältellä; sen sijaan kannattaa keskittyä esimerkiksi uusien muistojen luomiseen. Kuvien, leikekirjojen tai somepostausten avulla lomaan voi palata ja samalla ymmärtää, miten paljon vapailtaan saikaan. Samaan tapaan lomalta voi kerätä erilaisia taitoja ja aarteita, jota harjoittaa arjessa.
– Kenties kokkaat jatkossa ihanaa ateriaa, jonka söit Euroopassa, Glazer vinkkaa.
Jos loma sujui sukulaisten tai ystävien kanssa, kotiinpaluu voi tuntua yksinäiseltä ja surulliselta.
– Kun palaat kotiin eikä intensiivistä yhteyttä [muihin] enää ole, olo voi olla yksinäinen.
Ratkaisu on yksinkertainen: aikaa läheisten kanssa tulisi ujuttaa myös arkeen. Samalla voi kertoa lomistaan tai muistella niitä.
Korjaa unirytmi "arjen mukaiseksi"
Rutiineihin paluuta hankaloittaa entisestään, mikäli lomalla on onnistunut pilaamaan unirytminsä. Lisäksi loma-ajan ruokailurytmi ja alkoholimäärät voivat entisestään pahentaa "arjen jet lagia".
– Vaihda cocktailit mocktaileihin, ala noudattaa hyvää unihygieniaa ja varmista, että liikut paljon. Luonnossa vietetty aika voi auttaa nollaamaan vuorokausirytmin, jos aikaerorasitus on pilannut sen, Glazer kuvaa.
Lue myös: Yli puolella suomalaisista on vaikeuksia lomalta palaamisessa – uni paras lääke
Jos nämäkin ohjeet tuntuvat sanahelinältä ja ahdistus painaa jo rutiineja ruttuun, on kenties aika tehdä muutoksia.
– Jos todella pelkäät palata töihin ja muiden velvollisuuksien pariin, käytä vähän aikaa miettiäksesi, miksi, Glazer neuvoo.
– Jos olosi on hyvin epämukava, se voi olla merkki siitä, että jotkin asiat elämässäsi – työ, harrastukset, oman ajan määrä – kaipaavat muutosta.
Lue myös: Jos stressi töihinpaluusta ei helpota viikossa, kiinnitä huomiota tähän
Lue myös: Miltä tuntuu palata töihin? Psykologi kertoo, mitä loman jälkeen ei ainakaan pitäisi kokea
Katso myös: Lomalla ei kuulu "palautua", uskoo psykologi ja kouluttajaterapeutti Arto Pitkänen
7:46
Lähde: Insider