Eläkeläisten lisääntynyt alkoholin käyttö huolettaa palvelutaloja. Yhä useampi eläkeläinen juo alkoholia, ja erityisesti nuoremmat eläkeläiset juovat suurempia alkoholimääriä. Myös naiset juovat aiempaa enemmän.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen erikoistutkija Anni Vilkon mukaan eläkeläisten lisääntyviin alkoholiongelmiin on varauduttava paremmin.
– Suomen päihdepalvelujärjestelmä on rakennettu työikäiselle väestölle, eikä välttämättä palvele eläkeikäisiä, hän toteaa.
Vanhuksen alkoholiongelmaa ei välttämättä huomata, kun toimintakyky rappeutuu vanhetessa. Alkoholiongelmainen saattaa käydä A-klinikan sijasta terveyskeskuksessa. Lääkärien tulisikin Vilkon mielestä tarttua herkemmin päihdeongelmaan.
On myös viitteitä, että eläkeläiset tipahtavat kotihoidon ja päihdehoidon väliin, sillä kumpikaan ei halua ottaa ongelmaa hoitaakseen. Uusia päihdepalveluita vanhemmille alkoholiongelmaisille kuitenkin kehitetään.
Vilkko kehottaa pohtimaan, miten ottaa juominen puheeksi eläkeläisen kanssa. Alkoholin riskikäyttöön on helpompi puuttua, kun se ei ole vielä ongelma.
Ikä muuttaa alkoholin vaikutusta
Alkoholi vaikuttaa iäkkäillä voimakkaammin kuin nuorilla. Vanhetessa kehosta poistuu nestettä, minkä voimistaa päihtymystä. Kun aikuisen miehen alkoholin käytön riskiraja on 24 annosta alkoholia viikossa, on se yli 65-vuotiaalla seitsemän annosta.
Vilkko korostaa, ettei riskirajaa tule pitää turvarajana, sillä sairaudet ja lääkitys muuttavat alkoholin vaikutusta. Monien lääkkeiden kanssa ei alkoholia saisi käyttää lainkaan.
Alkoholi lisää vanhusten tapaturmariskiä, ja sen käyttö on yhteydessä dementiariskiin.
Ongelmien uskotaan lisääntyvän
Palvelutalot ovat tietoisia alkoholin käytön kasvusta. Toiminnanjohtaja Kaija Kallinen Kotipirtin palvelutalosta Tesomalta kertoo, ettei eläkeläisten juominen aiheuta vielä suuria ongelmia. Kallinen uskoo ongelmien lisääntyvän.
Kallisen mukaan päihdeongelman voivat kehittää asukkaat, jotka pystyvät itse käymään kaupoilla. Ne jotka eivät itse kuntonsa vuoksi pysty kulkemaan, voivat joskus turvautua hakijaan.
– Eräskin asiakas oli ajanut taksilla kaupoille ja perillä pyytänyt kuskia hakemaan kaupasta viinaa. Hän ei itse pystynyt näet nousemaan taksista.
Ongelmatilanteissa palvelutalo keskustelee asiakkaan kanssa ja tarvittaessa ottaa lääkärin ja läheiset mukaan. Keinot ovat tähän mennessä riittäneet.
”Ei fingerporillinen konjakkia hautaan vie”
Erikoistutkija Anni Vilkko korostaa, etteivät ongelmakäyttäjät saa leimata koko ryhmää. Alkoholista on myös hyötyjä. Sitä käytetään esimerkiksi sosiaalisuuden ja rentoutumisen tukena.
– Ei fingerporillinen konjakkia ketään hautaan vie, hän nauraa.
Alkoholin käyttö myös vähenee vanhetessa.
Kotipirtin palvelutalossakaan alkoholia ei nähdä vain ongelmana.
– Esimerkiksi itsenäisyyspäivänä voidaan tarjota asujille alkoholitonta tai alkoholillista kuohuviiniä, toiminnanjohtaja Kallinen kommentoi.
Eläkeläiset juovat