Sisäministeriö: Venäläisten kiinteistökauppojen kielto ei vaikuttaisi käytännössä mitenkään

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi aiemmin syksyllä, että bulvaanikysymykseen pyritään puuttumaan erillisessä lakihankkeessa.

Hallituksen kaavailema lakimuutos ei käytännössä vaikuttaisi mitenkään venäläisten kiinteistöhankintoihin Suomessa, arvioi sisäministeriön poliisiosasto.

Hallitus aikoo laatia kiinteistökauppojen kiellon henkilöille, joiden kansallisuusvaltio käy hyökkäyssotaa. Käytännössä tämä tarkoittaisi ainakin Venäjän kansalaisia. Tarkoituksena on estää vihamielinen vaikuttaminen Suomea kohtaan.

Sisäministeriön poliisiosasto kuitenkin sanoo asiasta antamassaan lausunnossa, ettei laki toimisi toivotusti.

– Lain muuttaminen esitetyllä tavalla ei käytännössä tule vaikuttamaan millään tavalla venäläisten kiinteistöhankintoihin Suomessa, lausunnossa todetaan.

Ministeriön mukaan kiinteistöhankintoihin todennäköisesti vain käytettäisiin jatkossa bulvaaneja eli haamuostajia. Arvion mukaan bulvaaniepäilyjen selvittäminen lisäisi viranomaisten työmäärää.

Poliisiosasto pitää muutoksen tausta-ajatusta hyvänä ja kannatettavana, mutta pohtisi edelleen muita keinoja tilanteen hallitsemiseksi.

Bulvaaneihin puuttuminen erillisessä lakihankkeessa

Lakiluonnoksen laati puolustusministeriön työryhmä mietintönään. Luonnoksessa myönnetään, että bulvaanien lisääntyvää käyttöä ei voitaisi sulkea pois ja että monimutkaiset omistusjärjestelyt oletettavasti lisääntyisivät.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi aiemmin syksyllä, että bulvaanikysymykseen pyritään puuttumaan erillisessä lakihankkeessa. Hanke on palasteltu, ettei aikataulu olisi venynyt merkittävästi.

Sisäministeriön poliisiosasto pitää ongelmallisina lakiluonnoksessa olevia poikkeuksia sääntöön. Kiinteistön voisi edelleen ostaa, jos henkilöllä olisi Suomeen pysyvä oleskelulupa tai pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa.

Poliisiosaston mielestä poikkeus "tekee tyhjäksi tavoitteet" kansallisen turvallisuuden parantamisesta. Se pitää todennäköisenä, että bulvaaneina käytettäisiin juuri oleskeluluvallisia ja muiden maiden kansalaisia.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää muutosta ongelmallisena

Muutosta arvostelee toisesta näkökulmasta myös yhdenvertaisuusvaltuutettu. Valtuutettu pitää esitystä ongelmallisena ja kyseenalaistaa, ovatko muutokset aidosti välttämättömiä. Hänestä ei voida sulkea pois, että menettely tulisi tarkasteltavaksi välillisenä alkuperään perustuvana syrjintänä.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan näyttää siltä, että jo nykysääntelyllä voidaan päästä asiallisesti samaan lopputulokseen. Lausunnossa todetaan, että resurssien säästäminen ei ole hyväksyttävä peruste rajoittaa perus- ja ihmisoikeuksia.

Valtuutettu myös sanoo pitävänsä valitettavana, että venäläisvähemmistöstä luodaan negatiivinen kuva valtiollista turvallisuutta kollektiivisesti vaarantavana ihmisryhmänä.

– Puhutaan muun muassa vieraan valtion lukuun toimivista maanomistajista, jotka majoittaisivat tunnustuksettomia joukkoja, lausunnossa todetaan.

Hallituksen on tarkoitus antaa esityksensä kiinteistökauppojen kiellosta tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat