Englannilta kova ratkaisu Gareth Southgaten tulevaisuudesta

Englannin jalkapalloliitto FA on halukas jatkamaan Gareth Southgaten sopimusta, vaikka joukkue häviäisikin sunnuntain EM-kisojen loppuottelussa Espanjalle. Asiasta uutisoivat muun muassa The Guardian ja The Times.

Southgaten sopimus päättyy joulukuussa. Neuvottelut 53-vuotiaan tulevaisuudesta on pantu jäihin, kunnes EM-kisat ovat ohi.

Southgate kertoi ennen EM-kisojen alkua, että tämän kesän lopputurnaus jää todennäköisesti hänen viimeisekseen Englannin peräsimessä, ellei hän pysty johdattamaan maata Euroopan mestaruuteen.

Tuoreimpien tietojen mukaan Southgate nauttii kuitenkin FA:n avainhenkilöiden täyttä tukea ja hänen halutaan valmentavan Englantia myös vuoden 2026 MM-kisoissa.

– Jos he voittavat nyt, niin voisi kuvitella, että siellä ollaan aika tyytyväisiä siihen, että mitä hän on saanut tuloksellisesti aikaiseksi, MTV Urheilun EM-asiantuntija Mika Väyrynen kommentoi Southgateen liittyen.

Mutta mitä tekee Southgate?

Vielä ei ole selvää, haluaako Southgate itse jatkaa Englannin peräsimessä vai ottaa uuden haasteen vastaan.

Southgaten saavutukset viimeisen kahdeksan vuoden ajalta ovat moitteettomia. Hän on johdattanut Englannin vuoden 2018 MM-kisojen välieriin, vuoden 2022 MM-kisojen puolivälieriin, sekä myös edellisten EM-kisojen finaaliin, jonka joukkue hävisi Italialle rangaistuspotkukilpailussa.

Southgate on kuitenkin saanut kovaa kritiikkiä kannattajilta ja tv-asiantuntijoilta EM-kisojen aikana muun muassa joukkueen pelitavasta. Southgate harkitsi myös lopettamista, kun Englanti hävisi Ranskalle vuoden 2022 MM-kisoissa.

– Kokeeko Southgate, että hänellä on vielä voitettavaa? Näkeekö hän MM-projektin oman uransa kannalta tarpeelliseksi? Haluaako hän kuulla enää samaa kritiikkiä, vai miettiikö hän, että ”olen nyt hoitanut pokaalin himaan”, Väyrynen pyörittelee.

– Voisin kuvitella, että aika monen arvostelijan suu menee suppuun, jos he nyt voittavat, Väyrynen painottaa perään.

The Guardianin mukaan FA:lla on olemassa suunnitelma siltä varalta, että Southgaten aika Englannin peräsimessä tulee päätökseen.

Newcastle Unitedia valmentava Eddie Howe, sekä vapailla markkinoilla olevat Graham Potter ja Mauricio Pochettino ovat lehden tietojen mukaan harkinnassa Southgaten mahdolliseksi korvaajaksi.

Englanti kohtaa Espanjan EM-kisojen loppuottelussa sunnuntaina. Ottelu potkaistaan käyntiin kello 22 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat