Ennuste: Kokoomuksen kotiryhmä säilymässä suurimpana EU-parlamentissa

Ensimmäinen arvio Euroopan parlamentin koostumuksesta povaa keskustaoikeistolaisen EPP:n säilyvän parlamentissa suurimpana 181 paikalla. Kyseessä on vasta arvio, jonka pohjalla on yksitoista kansallista arviota ja 16 vaaleja edeltävää mielipidemittausta.

Toiseksi suurimpana ryhmänä säilyisivät sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D 135 paikalla. Perussuomalaisten kotiryhmä ECR olisi puolestaan saamassa 71 paikkaa ja sitä vielä laidemmaksi oikealle sijoittuva identiteetti ja demokratia -ryhmä puolestaan 62 paikkaa.

eu_vaalit_tulos_ennuste

Vihreät olisi saamassa 53 paikkaa, liberaali Renew 82 paikkaa ja vasemmisto 34 parlamentin 720 paikasta.

Radikaali oikeisto on saanut mittavia vaalivoittoja useissa maissa. Tulosta tulkitessa onkin syytä huomioida laitaoikeistossa ennen vaaleja edeltänyt sekaannus. Esimerkiksi saksalainen AfD erotettiin toukokuun lopulla Identiteetti ja demokratia -ryhmästä.

Ensimmäisessä parlamentin koostumusta koskevassa arviossa kaikkiaan yli 100 paikkaa ei ole sijoittunut mihinkään tunnettuun ryhmään. Parlamenttiin on jaossa 720 paikkaa.

Myös hyvin lyhyesti ennen tulosjulkistusta näyttäytynyt Euroopan parlamentin nykyinen puhemies Roberta Metsola muistutti Brysselissä juuri ennen tulosjulkistusta, että tulos voi hyvinkin vielä muuttua.

– Ottakaa huomioon, että nämä ovat vain arvioita, ja todelliset tulokset voivat poiketa tästä ennusteesta.

Lue myös:

    Uusimmat