Miten terveellistä Himalajan suola todellisuudessa on? Lääketieteen professori Juhani Knuuti vieraili Huomenta Suomen Terve aamu -lähetyksessä puhumassa aiheesta.
Himalajan suolan, jota kutsutaan myös nimillä vuorisuola, ruususuola ja kristallisuola, väitetään sisältävän runsaasti kivennäis- ja hivenaineita ja olevan terveellistä. On jopa väitetty, että sillä voisi hoitaa verenpainetautia.
Tutkimusprofessori Juhani Knuuti on tutkinut Himalajan suolan koostumusta.
– Himalajan suolasta 97 prosenttia on natriumkloridia, joka on ihan samaa natriumkloridia, jota löytyy myös tavallisesta kaupan suolasta.
– Muiden aineiden määrät ovat häviävän pieniä lukuun ottamatta magnesiumia, jota on noin 100 mikrogrammaa teelusikallisessa. Määrä on noin kolmasosa magnesiumin vuorokausitarpeesta. Rautaa ja jodia ei todellakaan saa tästä suolasta tarpeeksi. Jodin määrähän on hyvin mitätön, ja tämän suolan käyttäminen johtaa jodinpuutteeseen ja pahimmassa tapauksessa struumaan.
Mainoksissa on esiintynyt myös väitteitä, joiden mukaan Himalajan suolasta löytyy 84 alkuainetta, joista 40:ää voidaan mitata. Alkuaineita todella löytyy, mutta Knuutin mukaan niiden joukossa on myös raskasmetalleja, kuten lyijyä. Niidenkin määrät ovat Knuutin mukaan kuitenkin hyvin pieniä, eikä siten suolan sisältämistä alkuaineista saa niin hyötyä kuin myrkytystäkään.
Himalajan suolaa tutkineella Knuutilla onkin selkeä mielipide, mitä tulee suoloihin liittyviin terveysväitteisiin.
– Minun mielestäni yksikään suola ei ole terveystuote.