Trumpin virkaansa nimittämä tuomari perusteli syytteiden hylkäämistä sillä, että asiaa tutkineen erikoissyyttäjän nimitys oli perustuslain vastainen.
Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä aikoo valittaa tuomarin päätöksestä hylätä entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan nostetut syytteet. Syytteet koskivat sitä, että Trump oli säilyttänyt turvallisuusluokiteltuja asiakirjoja asunnossaan presidenttikautensa jälkeen.
Erikoissyyttäjä Jack Smithin tiedottaja kertoi oikeusministeriön antaneen luvan valittaa Trumpin virkaansa nimittämän floridalaistuomari Aileen Cannonin maanantaisesta päätöksestä.
Cannon ei ottanut päätöksessään suoraan kantaa siihen, rikkoiko Trump lakia vai ei.
Tuomari perusteli syytteiden hylkäämistä sillä, että erikoissyyttäjä Smithin nimitys oli perustuslain vastainen. Tuomarin mukaan erikoissyyttäjän täytyy olla presidentin nimittämä ja kongressin hyväksymä. Oikeusministeri Merrick Garland nimitti Smithin tapauksen erikoissyyttäjäksi.
Erikoissyyttäjän tiedottajan mukaan syytteiden hylkääminen poikkeaa aiemmista vastaavista oikeuden päätöksistä.
Poikkeaa vakiintuneista ennakkopäätöksistä
Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan Cannonin päätös poikkeaa vuosikymmeniä vallinneista ennakkopäätöksistä, joita on tehty piirituomioistuimia korkeammissa oikeusasteissa.
Lehden mukaan erikoissyyttäjiä on vastaavalla tavalla nimitetty aiemmin tutkimaan muun muassa Watergate-skandaalia 1970-luvulla ja Iran-Contra-skandaalia 1980-luvulla sekä Trumpin Venäjä-yhteyksiä viime vuosikymmenen lopulla. Oikeudessa kyseisten erikoissyyttäjien nimitykset on johdonmukaisesti katsottu olleen laillisia, New York Times kirjoittaa.
Cannonin aiempiakin päätöksiä on pidetty niin poikkeuksellisina, että ne ovat herättäneet kritiikkiä Cannonin osaamisesta ja Trumpin mahdollisesta suosimisesta, lehti kertoo.
Heinäkuun alussa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden konservatiivituomari Clarence Thomas kirjoitti Cannonin linjausta mukailevan näkemyksensä presidentin immuniteettia koskeneessa oikeuden päätöksessä.
Thomas ilmaisi näkemyksessään, että erikoissyyttäjän nimitys ilman kongressin hyväksyntää saattaisi olla perustuslain vastainen. Thomas ei kuitenkaan suoraan ottanut kantaa siihen, onko hän asiasta tätä mieltä.
Muut korkeimman oikeuden tuomarit eivät allekirjoittaneet Thomasin erillistä näkemystä.