Biden kiistää yllyttäneensä väkivaltaan Trumpia kohtaan: "En sanonut tähtäimeen"

Presidentti nimitti republikaanien varapresidenttiehdokasta Trump-klooniksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myöntää, että hänen ei olisi pitänyt käyttää häränsilmä-sanaa puhuessaan vastaehdokas Donald Trumpista. Häränsilmällä (bull's eye) tarkoitetaan maalitaulun keskusta.

Julkisuuteen vuotaneessa yksityisessä puhelussa lahjoittajilleen Biden sanoi, että on aika asettaa Trump häränsilmään. Trumpin tukijat ja jotkut demokraatit ovat syyttäneet Bidenia väkivaltaan lietsomisesta kommentillaan.

Toista presidenttikauttaan tavoitteleva Trump joutui viikonloppuna salamurhayrityksen kohteeksi.

NBC:n haastattelussa Biden myöntää, että häränsilmä-sana oli virhe, mutta kiisti laajemman kritiikin, koska kyse oli vain kielikuvasta.

– En sanonut tähtäimeen. Sanoin häränsilmään. Tarkoitin häneen keskittymistä. Siihen, mitä hän tekee, hänen politiikkaansa, lukuisiin valheisiin, joita hän on kertonut vaaliväittelyissä, Biden selitti.

Presidentti Biden kommentoi asiaa uutiskanava NBC:n haastattelussa, joka oli toinen hänen suurella televisiokanavalla antamansa haastattelu kesäkuun lopussa pieleen menneen vaaliväittelyn jälkeen.

Syytöksiä vastustajan suuntaan

Haastattelussa Bidenilta kysyttiin, onko hän pohtinut omaa retoriikkaansa ja sen mahdollisia väkivaltaan yllyttäviä vaikutuksia Trumpin salamurhayrityksen jälkeen.

– Miten puhua demokratian uhasta, joka on todellinen, kun (entinen) presidentti sanoo sellaisia asioita kuin hän sanoo? Pitäisikö vain olla sanomatta mitään, koska se voi yllyttää jotakin, Biden vastasi retorisilla kysymyksillä.

– Minä en ole ottanut osaa siihen retoriikkaan. Vastustajani on, Biden sanoi.

Presidentti viittasi muun muassa Trumpin kommenttiin siitä, että tämän häviöstä seuraisi verilöyly. Hän muistutti myös Trumpin tehneen pilkallisia vitsejä silloin, kun edustajainhuoneen entisen puhemiehen Nancy Pelosin aviomiehen kimppuun hyökättiin.

– Minä en ole se mies, joka on sanonut, että haluan olla diktaattori, enkä ole se mies, joka on kieltäytynyt hyväksymästä vaalitulosta, Biden sanoi.

Arvio Vancesta: "Trumpin klooni"

Maanantaina toimittajat kysyivät Bidenilta tämän mielipidettä ohiolaissenaattori J. D. Vancesta, joka valittiin hetkeä aiemmin Trumpin varapresidenttiehdokkaaksi.

– Trumpin klooni asiakysymyksissä. En näe mitään eroa, Biden kuittasi.

New York Times kertoo, että Bidenin kampanjaorganisaatio on hyväksynyt CBS-kanavan ehdotuksen varapresidentti Kamala Harrisin ja J. D. Vancen välisestä väittelystä.

NBC:n haastattelussa Biden totesi jälleen, ettei ole jättäytymässä presidenttikilpailusta pois saamastaan kritiikistä huolimatta. Useat tahot ovat olleet huolestuneita siitä, onko Biden jo liian vanha presidentiksi tai kykenevä voittamaan Trumpia presidenttikilvassa.

Hän sanoi ymmärtävänsä kysymykset, joita hänen 81-vuoden ikänsä aiheuttaa.

– Olen vanha, mutta ensinnäkin, olen vain kolme vuotta vanhempi kuin Trump. Toisekseen, mieleni on hiton terävä.

Biden sanoi saaneensa kolmessa ja puolessa vuodessa aikaan enemmän kuin yksikään presidentti pitkään aikaan.

– Haluan tulla arvioiduksi sen perusteella.

Biden vahvisti haastattelussa, että on edelleen valmis kohtaamaan Trumpin vaaliväittelyssä 10. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat