Erot aivoissa voisivat selittää ylipainon? Asiantuntija toppuuttelee: "Painoomme vaikuttavat paljon suuremmatkin tekijät"

Tutkimuksessa painavimpien lasten aivokuvista löytyi eroavaisuuksia hoikempiin verrattuna. Tutkija kuitenkin toppuuttelee tulosten tulkintaa.

Ylipainolla ja aivoilla saattaa olla yhteys. Aiheesta saatiin tuloksia amerikkalaislapsilla tehdyssä tutkimuksessa, mutta se, mikä vaikuttaa mihinkin, on vielä hämärän peitossa.

Tutkimukseen osallistui yli 3 000 yhdysvaltalaislasta, jotka olivat 9–10-vuotiaita. Noin tuhat lapsista oli ylipainoisia tai liikalihavia. Lapsille tehtiin erilaisia testejä, kuten aivokuvaus, ja heidän muistiaan, päättelykykyään ja kielitaitoaan testattiin tietokoneen avulla, kertoo NBC News.

Saivat myös muita hitusen huonompia tuloksia

Tutkijat havaitsivat painavimpien lasten aivokuvissa eroja alueella, joka osaltaan vastaa impulssikontrollista ja kyvystä tehdä monia asioita samaan aikaan. Tutkija Scott Mackey Vermontin yliopistosta kuitenkin huomauttaa, että erot olivat pieniä.

Ylipainoiset lapset saivat myös muita hitusen huonompia tuloksia tietokoneella tehdyissä testeissä.

Tutkimus nostattaa kysymyksiä siitä, onko ylipainon syy aivojen eroissa, vai voisiko ylipaino muuttaa aivoalueita. Johtopäätösten vetäminen on kuitenkin liian aikaista: Mackeyn mukaan esimerkiksi fyysinen aktiivisuus tai terveellinen ruokavalio, joista kumpaakaan ei tässä tutkimuksessa havainnoitu, ovat luultavasti suuremmassa roolissa kuin ylipaino.

Tulokset eivät sama asia kuin "älykkyys"

Tutkimuspsykologi Marci Gluck huomautti NBC Newsin haastattelussa, etteivät huonommat tulokset tietokonetesteissä ole sama asia kuin "älykkyys".

Itsekin liikalihavuutta tutkinut Natasha Schvey puolestaan huomautti, että vaikka tutkimus on "vaikuttava", syömistapoihin ja ylipainoon vaikuttavat hyvin moninaiset tekijät, kuten aineenvaihdunta ja psykologiset erot.

– Tiedämme monista hyvistä tutkimuksista, ettei liikalihavuus ole niin paljon yksilön omassa hallinnassa kuin ajattelemme sen olevan. Ihmiset puhuvat tahdonvoimasta, mutta se on hyvin pieni osa yhtälöä. Painoomme vaikuttavat paljon suuremmatkin tekijät, ja paljon sitä on geneettistä, Schvey sanoo.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat