Jukka Karhulalla todettiin vuonna 2009 eturauhassyöpä. Oireita ei ollut, mutta kun työterveyshuollon yhteydessä otettiin PSA-testi, tulos oli aiemmasta poikkeava.
Vertaistukihenkilönä Suomen eturauhasyhdistyksessä toimiva Jukka Karhulalla todettiin tutkimusten jälkeen eturauhassyöpä.
Ensimmäistä kertaa syövästä kuultuaan Karhula oli yllättävänkin rauhallinen.
– Ajattelin, että olen tässä lotossa saanut eturauhassyövän. Totesin itselleni ja läheisilleni, että kyllä me tästä selviydymme. Luotan ammattilaisiin. Lääkärit ovat koulutuksensa saaneet ja he tietävät, miten tämä hoidetaan. Lähden hoitopolun mukaan ja menen sitä pitkin niin kauan, että selviydyn, Karhula kertoo.
Karhula valitsi leikkaushoidon.
Karhulalla syöpä on ollut oireeton viisi vuotta. Karhula kertoo, että diagnoosin mukaan hän on terve, mutta kontrolli on kaksi kertaa vuodessa.
– Toivottavasti niin sanottu viisari ei värähdä tässä tapauksessa, eli PSA-arvot pysyvät normaaleina. Vointi on hyvä ja joka päivästä otetaan kaikki irti, Karhula sanoo.
Vertaistuki on tärkeää
Vertaistuen merkitys on itsekin vertaistukihenkilönä toimivan Karhulan mukaan varsinkin alkumetreillä erittäin tärkeää. Näistä asioista on tärkeä päästä puhumaan.
Erilaiset eturauhassyöpää sairastavat miesryhmät kokoontuvat tasaisin väliajoin.
– Siellä on äijiä, jotka kulkevat tätä polkua. Polku on toisille hyvin kivinen, mutta on paljon helpompi potkia kiviä sivuun yhdessä. Se antaa paljon ja toivottavasti myös kaverit saavat siitä paljon, Karhula kertoo.
Syöpä on harvoin mielessä
Karhula ei syöpää enää nykyään paljonkaan ajattele. Syöpä muistuu mieleen ainoastaan silloin, kun tulee kontrollin aika. Ajatukset ovat tuolloin yhdessä asiassa:
– Tulisi se nolla taas sinne purkkiin, niin mennään taas seuraavat kuusi kuukautta, Korhonen sanoo.
Miten hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu ja eturauhassyöpä eroavat toisistaan? Katso koko lähetys!