Ukrainan kriisi jyllää, EU-maat pienentävät puolustusbudjettejaan, Yhdysvallat kritisoi rajusti. EU:n suomalaisen sotilaspomon mukaan tilausta ehdotetulle EU-armeijalle ei kuitenkaan ole.
– Niin EU:lla kuin Natollakaan ei ole armeijaa. Naton joukot perustuvat kansallisiin joukkoihin. Ajatus EU-armeijasta on nimenomaan ajatus ja poliittisen tason hanke siksi, että puolustusbudjetteja on pienennetty kertoi EU:n sotilasesikunnan päälliköksi nimetty kenraalimajuri Esa Pulkkinen MTV:n Huomenta Suomessa.
Ajatus EU-armeijasta lähti Euroopan komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta, ja se sai tukea mm. tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä. Pulkkisen mukaan ei ole syytä rakentaa kilpailevaa tahoa Natolle, johon kuuluu EU-jäsenmaista valtaosa, 22.
Pulkkinen uskoo, että vaikka Nato perustuu etenkin Yhdysvaltain pelotteeseen, on Euroopallakin annettavaa puolustukselle maailman konfliktialueilla.
– Naton osalta ero on, että siellä on sotilaallinen komentorakenne, joka pystyy suunnittelemaan, valmistelemaan, johtamaan operaatioita. Sen tehtävät on enemmän sen kaltaisia, EU:lla enemmän kriisinhallintaa. Euroopassa on 500 miljoonaa asukasta, paljon taloudellista voimaa ja sotilaspotentiaaliakin, jos sitä halutaan oikein käyttää ja kehittää, Pulkkinen sanoo.
Pulkkisella on uudessa tehtävässään työsarkaa etenkin uusien hahmottomien uhkien käsittelyssä. Hän myöntää, ettei EU vielä tiedä, miten menetellä hybridiuhkien kanssa.
– Hybridiuhkiin varautumisessa Suomella on ollut erinomainen kokonaisturvallisuuden malli, jota meillä on 2. maailmansodan jälkeen ylläpidetty ja kehitetty, siinä paljon annettavaa eurooppalaisille kumppaneillemme.