EU-parlamenttiryhmät esittelyssä: Tänne äänesi menee, kun äänestät eurovaaleissa

Kotimaisen puolueen ja EU-parlamenttiryhmän politiikka voi poiketa suuresti – kenelle sinun äänesi oikeasti menee? 2:35
Suomalaisen puolueen ja EU-parlamenttiryhmän politiikka voi poiketa suuresti – minne sinun äänesi oikeasti menee?

Muissa kuin presidentinvaaleissa äänestetään aina myös puoluetta, mutta EU-parlamentin vaaleissa ääni menee kotimaisen puolueen lisäksi samalla myös yhdelle parlamentin poliittisista ryhmistä. Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, minne äänesi menee, kun äänestät EU-vaaleissa. 

EU-parlamentissa eri puolueiden mepit kootaan poliittisten ryhmien alle. Näiden poliittisten ryhmien arvot ja näkemykset voivat kuitenkin erota huomattavasti kotimaisista puolueista. 

Politiikan tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta sanoo, että suomalaiset miettivät EU-parlamentin ryhmiä melko vähän. Ryhmillä on kuitenkin iso merkitys.

– Siellä tehdään isoja päätöksiä. Neuvottelut parlamentissa tapahtuvat ensin oman ryhmän sisällä ja sitten vasta ryhmien välillä.

Isoilla ryhmillä on luonnollisestikin enemmän vaikutusvaltaa kuin pienillä. Pienissä ryhmissä yksittäinen meppi voi kuitenkin saada hyvinkin paljon valtaa neuvotteluissa.

– Esimerkiksi Heidi Hautala on ollut varapuheenjohtajana Vihreissä ja päässyt sitä kautta hyvin esille, Palonen sanoo.

Ketä äänestää? Löydä oma ehdokkaasi MTV Uutisten vaalikoneesta

Jäävätkö pienet maat isojen varjoon?

Jotkut ryhmistä ovat profiloituneet selkeästi eräiden isojen jäsenmaiden mukaan. Sosialistit ja demokraatit -puolue vaikuttaa saksalaiselta ja toisaalta Uudistuva Eurooppa ranskalaiselta. 

Ryhmissä tuodaan kuitenkin esille myös pienempien maiden ongelmia ja näkökulmia, Palonen toteaa.

– Hyvä meppi on sellainen, joka pystyy tekemään yhteistyötä ja tuomaan asioihin suomalaista ja oman suomalaisen puolueensa näkökulmaa. 

– Mutta myös toisinpäin: Euroopasta tuodaan näkökulmia Suomeen ja Suomen politiikkaan. Tätä prosessia ei ehkä nähdä niin kovin hyvin ja toivoisin, että tätä tehtäisiin enemmän läpinäkyväksi ja mepeillä olisi mahdollisuus tuoda Euroopasta eri maiden näkökulmia, Palonen sanoo. 

Voivatko oikeistopopulistiset ryhmät yhdistyä?

Istuvassa parlamentissa on tällä hetkellä kaksi niin sanottua oikeistopopulistista ryhmää, Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä ECR sekä Identiteetti ja demokratia ID.

Ranskan kansallisen liittouman Marine Le Pen on ehdottanut jopa ryhmien yhdistämistä. Tutkijan mukaan se olisi kuitenkin hankalaa.

– Nationalististen, oman maan etua ajavien ryhmien yhdistäminen Euroopan Unionissa on hyvin vaikeaa, koska kansalliset intressit voivat olla ristiriidassa keskenään ja on hyvin vaikeaa tehdä yhteistyötä. 

– En oikein usko, että näiden ryhmien yhdistäminen on pitkällä tähtäimellä mahdollista, koska siellä on hyvin vahvoja eroja: esimerkiksi suhtautumiset Ukrainaan sekä Venäjään, Palonen luettelee.

Yhdistyvätkö oikeistopopulistit superryhmäksi ja onko vasemmiston äänestäminen riski Ukrainan tuen kannalta? 6:10
Yhdistyvätkö oikeistopopulistit superryhmäksi ja onko vasemmiston äänestäminen riski Ukrainan tuen kannalta? Katso videolta lisää.

Euroopan kansanpuolue

Parlamentin suurin ryhmä on Euroopan kansanpuolue eli EPP. Suomalaisista puolueista siihen kuuluvat  kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Ryhmässä on mukana monia suomalaista kokoomusta konservatiivisempia ryhmiä. Siihen kuuluu myös maltillinen kokoomus Ruotsista. 

Sosialistit ja demokraatit

Istuvan parlamentin toiseksi suurin ryhmä on Sosialistien ja demokraattien puolue. 

Ryhmä on suomalaisia sosiaalidemokraatteja hajanaisempi. Mukana on kansalliskonservatiivisempia puolueita, mutta myös puolueita, jotka ovat meikäläisistä demareista enemmän vasemmalla.

Uudistuva Eurooppa

Kolmanneksi suurimpana EU-parlamentissa on ainakin vielä Uudistuva Eurooppa eli Renew. Siihen kuuluvat Suomesta RKP:n ja keskustan mepit.

Erityisesti keskustan linjasta poiketen liberaalin Renew-ryhmän sisällä on suhtauduttu hyvin suopeasti muun muassa keskustan vastustamaan ennallistamisesitykseen.

Vihreät

Suomen vihreiden koti parlamentissa on Vihreät/Euroopan vapaa allianssi. 

Ryhmä poikkeaa suomalaisista vihreistä lähinnä penseämmässä suhtautumisessaan ydinvoimaan.

Oikeistopopulistit

Euroopan konservatiivit ja reformistit ECR ja Identiteetti ja demokratia ID ovat parlamentin oikeistopopulistiset ryhmät.

Suomalaisista perussuomalaiset kuuluvat tällä hetkellä ECR-ryhmään, tekikin välillä pienen vierailun myös ID:hen. Nämä kaksi yhdessä voisivat olla merkittävä voima uudessa parlamentissa. 

Suurena huolena vaalien alla on näiden ryhmien suhtautuminen Ukrainan tukemiseen

Vasemmisto

Vasemmisto-ryhmään Suomesta kuuluu vasemmistoliitto. Tämä ryhmä on Suomen vasemmistoa hajanaisempi ja ryhmään kuuluu myös eurooppalaisia kommunistisia puolueita. 

Myöskään vasemmistoryhmä ei ole aina ollut täysin Ukraina-tuen takana.

Lue myös:

    Uusimmat