Sukupuolikiista ravistelee olympialaisia – nyt tuli poikkeuksellinen ulostulo

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on puolustanut päätöstään sallia kahden naisnyrkkeilijän kilpailemisen Pariisin olympialaisissa meneillään olevasta sukupuolikiistasta huolimatta.

Algerialainen Imane Khelif, joka voitti torstain ottelunsa Italian Angela Carinia vastaan vain 46 sekunnissa, sekä Taiwanin kaksinkertainen maailmanmestari Lin Yu-ting ovat saaneet luvan osallistua olympialaisiin.

Päätös on aiheuttanut kiivasta keskustelua, sillä kansainvälinen nyrkkeilyliitto (IBA) oli hylännyt kaksikon vuoden 2023 maailmanmestaruuskilpailuissa. Khelif ja Lin eivät silloin läpäisseet IBA:n sukupuoleen liittyvää kelpoisuuskoetta.

Khelif hylättiin tunteja ennen kultamitaliotteluaan New Delhissä, koska hän ei täyttänyt IBA:n kelpoisuusvaatimuksia, joiden mukaan urheilijat, joilla on miespuolinen XY-kromosomi, eivät voi kilpailla naisten kilpailuissa. Lin menetti puolestaan pronssimitalinsa samoissa kilpailuissa, koska hänkään ei täyttänyt kriteerejä.

"Mielivaltainen päätös"

Viime vuoden kesäkuussa KOK kuitenkin riisti IBA:n tunnustuksen nyrkkeilyn maailmanlaajuisena elimenä, koska se ei ollut toteuttanut hallintoa, rahoitusta ja eettisiä kysymyksiä koskevia uudistuksia.

KOK:n mukaan IBA:n päätös hylätä nyrkkeilijät viime vuoden MM-kisoissa oli mielivaltainen. KOK:n mukaan kiistanalainen päätös oli suurin syy kohuun, jonka seurauksena muun muassa brittikirjailija J. K. Rowling ja miljardööri Elon Musk ovat vastustaneet Khelifin ja Linin osallistumista olympialaisiin.

– KOK on järkyttynyt kohtelusta, jota nämä kaksi urheilijaa ovat kohdanneet. Jokaisella ihmisellä on oikeus harjoittaa urheilua ilman syrjintää, KOK sanoi torstaina antamassaan lausunnossa.

– Nämä kaksi urheilijaa joutuivat IBA:n äkillisen ja mielivaltaisen päätöksen uhreiksi. Vuoden 2023 IBA:n MM-kisojen loppupuolella heidät diskattiin yhtäkkiä ilman asianmukaista menettelyä.

IBA antoi keskiviikkona lausunnon, jossa se sanoi, etteivät nyrkkeilijät suorittaneet viime vuonna "testosteronitutkimusta". IBA:n mukaan heille tehtiin sen sijaan erillinen ja tunnustettu testi, jonka perusteella heidät hylättiin. Testin yksityiskohtia IBA on kuitenkin kieltäytynyt selittämästä.

– Sekä Imane Khelif että Lin Yu-ting eivät testien jälkeen täyttäneet vaadittuja kelpoisuusvaatimuksia kilpailla naisten luokassa omissa tapahtumissamme, IBA tiedotti.

– Päätöksen kiireellisyys (nyrkkeilijöiden hylkääminen) oli perusteltua, sillä nyrkkeilijöidemme turvallisuus on ensisijainen tavoitteemme.

Lue myös: