F1-kisassa vakava turvallisuusuhka – seurauksena jättisakko

Kansainvälinen autoliitto FIA on langettanut Yhdysvaltojen F1-osakilpailun järjestäjälle 500 000 dollarin sakon sunnuntain kilpailun tapahtumista, kertoo Motorsport-sivusto.

Ferrarin Charles Leclerc voitti myöhään sunnuntaina Suomen aikaa ajetun kisan ennen tallikaveriaan Carlos Sainzia. Autojen vielä kiertäessä jäähdyttelykierrostaan kohti varikkoa noin 200 katsojaa onnistui ylittämään pääkatsomon ja radan välisen aidan ja ryntäsi lähtösuoralle.

Tapahtunutta käsitellyt kisan tuomaristo päätyi langettamaan kisajärjestäjille 500 000 dollarin, noin 460 000 euron sakon turvatoimien pettämisen vuoksi. Sakosta 350 000 dollaria määrättiin ehdollisena ja se tulee maksuun, jos radalla tapahtuu uusia laiminlyöntejä FIAn alaisissa tapahtumissa vuoden 2026 loppuun mennessä.

Yleisön pääsyn radalle ennenaikaisesti katsotaan rikkovan vakavasti FIAn turvallisuusohjeita. Tuomaristo näki, että kisajärjestäjä turvatoimet eivät olleet riittäviä, mikä aiheutti turvallisuusuhan autojen ollessa vielä radalla. Toisaalta tuomaristo totesi, että kisajärjestäjän suunnitelma yleisön päästämiseksi radalle toimi sinänsä hyvin, mutta kohtaa, josta yleisö ylitti aidan ei ollut otettu riittävästi huomioon.

Sakon lisäksi tuomaristo määräsi, että kisajärjestäjän tulee myös esitellä FIAlle suunnitelma, jolla se estää vastaavan tapahtumisen jatkossa ja tutkii radan muut mahdolliset kohdat, joissa vastaavat radalle tunkeutumiset voisivat olla mahdollisia.

Lue myös:

    Uusimmat