Fuusioenergian tutkimuksessa lupaava koetulos – yhdysvaltalaistutkijat tuottivat lasereilla valtavan energiamäärän lyhyeksi ajaksi

Kaksi suojavarusteisiin pukeutunutta tieteilijää huoltamassa monimutkaisen näköistä laitetta.
Lawrence Livermore National Laboratory
Julkaistu 18.08.2021 06:57

MTV UUTISET – STT

Energiantuotannon graalin maljana pidetyn fuusioenergian tutkimuksesta on saatu lupaava koetulos, kertovat yhdysvaltalaistutkijat.

Kaliforniassa tehdyssä koejärjestelyssä valtavalla määrällä lasereita onnistuttiin luomaan äärimmäisen lyhyeksi sekunnin murto-osaksi fuusioreaktio, joka tuotti valtavat määrät energiaa samaan tapaan kuin tähdet.

Lue myös: Nasan ”intergalaktinen paparazzi” ikuisti: tähti vapautti miljardikertaisesti energiaa Aurinkoon verrattuna ja katosi

New York Timesin mukaan sata sekunnin biljoonasosaa kestäneessä reaktiossa tuotettiin energiamäärä, joka vastaa jotakuinkin kymmenesosaa energiasta, joka maapallolle sataa auringonpaisteena joka hetki.

Kokeessa käytettiin samanaikaisesti liki kahtasataa valtavaa laseria, joilla kuumennettiin pientä määrää vetyä tarpeeksi, jotta saatiin käynnistettyä vetyatomeita heliumiksi yhdistävä fuusioreaktio.

Fuusio on yksi kahdesta erilaisesta ydinreaktiosta. Perinteisten ydinvoimaloiden energiantuotanto perustuu fissioon, jossa raskaat atomit hajoavat kevyemmiksi, kun taas fuusiossa päinvastaisesti kevyet atomit yhdistyvät raskaammiksi.

"Suurin edistysaskel sitten vuoden 1972"

Fuusio tarjoaa ihmiskunnalle teoriassa rajattoman uusiutuvan ja päästöttömän energian lähteen, mutta sen saaminen kannattavaksi energiantuotannossa on helpommin sanottu kuin tehty.

Fuusioreaktorin rakentamisessa perusongelmana on saada aikaiseksi kestävä reaktio, joka tuottaisi enemmän energiaa kuin mitä sen aikaansaanti ja ylläpito kuluttaisi.

Näin pitkälle ei ole vielä päästy, mutta kalifornialaistutkijoiden saavutusta pidetään silti merkittävänä askeleena sitä kohti.

Lue myös: Onko sci-fi leffojen maailma jo täällä? Espoolainen yritys valmistaa ruokaa ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla! – "Sitä voi olla lisukkeena leivässä tai jugurtissa"

–  He ovat tehneet hämmästyttävän teon. Tämä on merkittävin edistysaskel [laserfuusiossa] sitten alan alkamisen vuonna 1972, arvioi Lontoon Imperial College -yliopiston professori ja johtava fuusioenergian tutkija Steven Rose AFP:lle.

Toisaalta tämän kollega Jeremy Chittenden korosti sitä, että kalifornialaisesta kokeesta on vielä pitkä matka siihen, että menetelmä sopisi oikeaan energiantuotantoon.

–  Tämän konseptin muuttaminen uusiutuvaksi sähköenergian lähteeksi on kaikella todennäköisyydellä pitkä prosessi, johon liittyy merkittävien teknisten haasteiden ratkaisemista, Chittenden arvioi.

Tuoreimmat aiheesta

Tiede