Aivotutkija Susan Greenfield varoittaa The Telegraphin haastattelussa, että sosiaalinen media ja videopelit luovat jälkeenjääneen sukupolven.
Videolla keskustellaan netin hyödyistä ja haitoista.
Suurta arvostusta Britanniassa nauttiva Susan Greenfield uskoo, että nykylasten harrastukset vaikuttavat radikaalisti heidän mielensä ja tunne-elämänsä kehittymiseen. Näiltä osin lapset saattavat jäädä kolmevuotiaan tasolle.
Oxfordin huippuyliopistossa tutkijana työskennellyt ja akateemista Royal Institution of Great Britain -instituuttia johtanut Greenfield esittää syvän huolensa siitä, että lapset menettävät kykynsä itsenäiseen ajatteluun, myötätuntoon sekä luonnolliseen kommunikaatioon.
Nopeaa mielihyvää jatkuvalla syötöllä
Itsenäisen ajattelun, empatian ja keskustelun sijaan lapset hakevat jatkuvaa mielihyvää somesta ja peleistä. Jatkuva virikkeiden haku ympäristöstä muuntaa lapsen kykyä itsenäiseen ajatteluun.
– Ennustan, että ihmiset ovat tulevaisuudessa kuin kolmevuotiaita: tunteellisia, riskejä ottavia, heikosti sosiaalisissa tilanteissa pärjääviä, huonosti itsensä tuntevia sekä lyhytaikaisesti asioihin keskittyviä, Greenfield luonnehtii.
Huippututkija siteeraa Harvardin ja Princetonin yliopistojen tutkimusta, jossa huomattiin opiskelijoiden ottavan mieluummin sähköshokin kuin ajattelevan kymmenen minuuttia yksin. Tutkimustulos kielii siitä, että ihmiset tarvitsevat alati ympäristön stimulaatiota.
Lääkkeeksi lukemista, liikuntaa ja luonnonläheisyyttä
Independent -lehden haastattelema ”digipaastoon” perehtynyt Tanya Goodin on Greenfieldin kanssa samoilla linjoilla.
– Kalifornian yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että kun lapsilta otettiin digilaitteet pois viikoksi, he pystyivät ymmärtämään paremmin ihmisten elekieltä kuin lapset, jotka jatkoivat näyttöpäätteiden edessä olemista, Goodin siteeraa tutkimusta.
Näyttöjen sijaan lasten pitäisi viettää enemmän aikaa lukien, liikuntapelejä pelaillen ja kasveja istuttaen. Tällöin he oppisivat irrottautumaan ”multitaskauksesta”, jossa asiat tapahtuvat kertarysäyksellä ja ihminen voi kelata tapahtumia edestakaisin.
– Anna lapselle mieluummin boksi kuin X-box, jotta he voivat käyttää mielikuvitustaan, aivotutkija Greenfiel sanoo.
LUE MYÖS: Sorrutko sinäkin? Nämä ovat huonoimmat hetket vilkuilla puhelinta
Greenfield on aiemmin varoitellut, että kasvokkain tapahtuvan keskustelun korvautuminen sometuksella voi tehdä ihmisistä narsistisia, heikolla itsetunnolla varustettuja ja herkemmin masentuneita.
Toimia vaaditaan niin vanhemmilta kuin yrityksiltä
Vanhempien lisäksi Greenfield kehottaa sosiaalisen median palveluita ja videopelejä tuottavia yhtiöitä nopeisiin toimiin. Addiktoivia ajanvietteitä ei pitäisi tuoda markkinoille.
– Jos vain ihmiset tiedostaisivat, miten heitä manipuloidaan, he vastustaisivat sitä, Greenfield uskoo.
Lähde: The Telegraph, Independent
***
0:38