Harvardin tutkimus varoittaa kahdesta elintarvikkeesta

Kaksi ultraprosessoitua elintarviketta voi nostaa sydänsairauksien riskiä, kertoo Harvardin yliopiston tuore tutkimus.

Sokeripitoisten tai keinotekoisesti makeutettujen juomien ja lihajalosteiden nauttiminen voi nostaa sydänsairauksien riskiä, kertoo amerikkalaistutkimus, josta uutisoi New York Post.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 200 000 terveydenhuollon ammattilaista. Tutkijat seurasivat sitä, miten paljon he kuluttivat ultraprosessoituja elintarvikkeita. 

Tutkittavia seurailtiin noin kolmen vuosikymmenen ajan, jotta nähtäisiin, kehittyikö heille sydänsairauksia tai aivohalvaus.

Alla olevalla videolla kerrotaan vinkit astetta parempaan eväslounaaseen. Juttu jatkuu videon alla.

Kymmenen elintarvikeryhmää

Ultraprosessoidut elintarvikkeet sisältävät yleensä liikaa kaloreita, lisättyä sokeria, natriumia ja epäterveellisiä rasvoja. Näitä ovat esimerkiksi:

  • leipä ja viljat (aamiaismurot, tumman tai täysjyväleivän ja puhdistetun viljan leivän alaryhmät mukaan lukien)
  • kastikkeet, levitteet ja maustekastikkeet
  • pakatut makeat välipalat ja jälkiruoat
  • pakatut suolaiset välipalat
  • sokerilla makeutetut juomat
  • jalostettu punainen liha, siipikarja ja kala
  • valmisruoat
  • jogurtti- tai maitopohjaiset jälkiruoat
  • väkevät alkoholijuomat
  • keinotekoisesti makeutetut juomat

Eniten näistä osallistuille maistuivat leipä ja murot, makeat välipalat ja jälkiruoat sekä valmisruoat.

Malttia sokerin kanssa

Tutkijoiden mukaan kaikki ultraprosessoidut elintarvikkeet eivät ole pahasta. Esimerkiksi suolaiset välipalat, kylmät murot ja jogurtti sekä maitopohjaiset jälkiruoat yhdistettiin tutkimuksessa pienempään sydänsairauksien riskiin, ja ultraprosessoitu leipä ja kylmät murot yhdistettiin pienempään aivohalvausriskiin. Tällaisissa ruoissa voi olla enemmän kuituja, vitamiineja ja hivenaineita, tutkijat pohtivat.

Liimsoista ja lihajalosteista sen sijaan on varoiteltu jo pitkään. Myös tässä tutkimuksessa ne yhdistettiin korkeampaan sydänsairauksien riskiin. 

Liian suuri määrä lisättyä sokeria voi johtaa krooniseen tulehdukseen sydämessä ja verisuonissa ja lisätä diabeteksen riskiä.

Lihajalosteet on puolestaan säilötty suolaamalla, kypsentämällä, savustamalla tai lisäämällä kemiallisia säilöntäaineita. Suola voi nostaa verenpainetta, kun taas tyydyttynyt rasva voi nostaa kolesterolia.

Tutkimuksen rajoitukset

Harvardin tutkimukseen liittyi joitakin rajoituksia. Yksi niistä oli se, että tutkimuksessa ei ollut tietoa siitä, miten ruoka oli valmistettu. Myös muita kuin valkoihoisia osallistujia oli hyvin vähän.

Tutkijoiden mukaan heidän havaintonsa viittaavat kuitenkin siihen, että virvoitusjuomia ja lihajalosteita tulisi välttää. Ennen niiden syömistä tulisi myös kiinnittää huomiota niiden ravitsemukselliseen laatuun.

Katso myös video: Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseen

Lue myös:

    Uusimmat