Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Harvardin tutkimus varoittaa kahdesta elintarvikkeesta

Ultraprosessoidut elintarvikkeet sisältävät yleensä runsaasti kaloreita, lisättyä sokeria, natriumia ja epäterveellisiä rasvoja.
Ultraprosessoidut elintarvikkeet sisältävät yleensä runsaasti kaloreita, lisättyä sokeria, natriumia ja epäterveellisiä rasvoja.Shutterstock
Julkaistu 16.09.2024 07:40
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

lifestyle@mtv.fi

Kaksi ultraprosessoitua elintarviketta voi nostaa sydänsairauksien riskiä, kertoo Harvardin yliopiston tuore tutkimus.

Sokeripitoisten tai keinotekoisesti makeutettujen juomien ja lihajalosteiden nauttiminen voi nostaa sydänsairauksien riskiä, kertoo amerikkalaistutkimus, josta uutisoi New York Post.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 200 000 terveydenhuollon ammattilaista. Tutkijat seurasivat sitä, miten paljon he kuluttivat ultraprosessoituja elintarvikkeita. 

Tutkittavia seurailtiin noin kolmen vuosikymmenen ajan, jotta nähtäisiin, kehittyikö heille sydänsairauksia tai aivohalvaus.

Alla olevalla videolla kerrotaan vinkit astetta parempaan eväslounaaseen. Juttu jatkuu videon alla.

10:42Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkit

Haastattelussa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Lue myös: Tutkijat havaitsivat pekonin ja makkaroiden lisäävän dementiariskiä – syö sen sijaan näitä

Kymmenen elintarvikeryhmää

Ultraprosessoidut elintarvikkeet sisältävät yleensä liikaa kaloreita, lisättyä sokeria, natriumia ja epäterveellisiä rasvoja. Näitä ovat esimerkiksi:

  • leipä ja viljat (aamiaismurot, tumman tai täysjyväleivän ja puhdistetun viljan leivän alaryhmät mukaan lukien)
  • kastikkeet, levitteet ja maustekastikkeet
  • pakatut makeat välipalat ja jälkiruoat
  • pakatut suolaiset välipalat
  • sokerilla makeutetut juomat
  • jalostettu punainen liha, siipikarja ja kala
  • valmisruoat
  • jogurtti- tai maitopohjaiset jälkiruoat
  • väkevät alkoholijuomat
  • keinotekoisesti makeutetut juomat

Eniten näistä osallistuille maistuivat leipä ja murot, makeat välipalat ja jälkiruoat sekä valmisruoat.

Lue myös: Paksusuolen syöpää esiintyy yhä nuoremmilla – kiinnitä huomiota tähän asiaan ruokavaliossasi

Malttia sokerin kanssa

Tutkijoiden mukaan kaikki ultraprosessoidut elintarvikkeet eivät ole pahasta. Esimerkiksi suolaiset välipalat, kylmät murot ja jogurtti sekä maitopohjaiset jälkiruoat yhdistettiin tutkimuksessa pienempään sydänsairauksien riskiin, ja ultraprosessoitu leipä ja kylmät murot yhdistettiin pienempään aivohalvausriskiin. Tällaisissa ruoissa voi olla enemmän kuituja, vitamiineja ja hivenaineita, tutkijat pohtivat.

Liimsoista ja lihajalosteista sen sijaan on varoiteltu jo pitkään. Myös tässä tutkimuksessa ne yhdistettiin korkeampaan sydänsairauksien riskiin. 

Liian suuri määrä lisättyä sokeria voi johtaa krooniseen tulehdukseen sydämessä ja verisuonissa ja lisätä diabeteksen riskiä.

Lihajalosteet on puolestaan säilötty suolaamalla, kypsentämällä, savustamalla tai lisäämällä kemiallisia säilöntäaineita. Suola voi nostaa verenpainetta, kun taas tyydyttynyt rasva voi nostaa kolesterolia.

Lue myös: Syötkö paljon sokeria? Näin se voi vaikuttaa biologiseen ikääsi

Tutkimuksen rajoitukset

Harvardin tutkimukseen liittyi joitakin rajoituksia. Yksi niistä oli se, että tutkimuksessa ei ollut tietoa siitä, miten ruoka oli valmistettu. Myös muita kuin valkoihoisia osallistujia oli hyvin vähän.

Tutkijoiden mukaan heidän havaintonsa viittaavat kuitenkin siihen, että virvoitusjuomia ja lihajalosteita tulisi välttää. Ennen niiden syömistä tulisi myös kiinnittää huomiota niiden ravitsemukselliseen laatuun.

Katso myös video: Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseen

7:37Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseenUutisaamun vieraana Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

Lue myös: Energiajuomistakin tuttu aine voi lisätä riskiä verihyytymiin

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: New York Post

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenSyötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenNämä ruokavaliot pienentävät syöpä- ja sydänsairausriskiäJättitutkimus paljastaa, millaiset ruoat voivat viedä ennenaikaiseen hautaanSuklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havaintoUltraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksille
RavitsemusSairaudet ja tauditRuokaTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 9.12.06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • 8.12.06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • 7.12.19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta

  • 7.12.08:41
    Ruoka

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 5.12.16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"