Hieroja kertoo, miten hieronnassa kuuluu toimia ja millaista käytöstä ei sallita: "Miehillä saattaa olla tarve näyttää sukukalleuksia"

Lue tämä, jos et ole käynyt aikaisemmin hierojalla ja pohdit, mitä hieronnan aikana tapahtuu ja mitä kannattaa ottaa huomioon.

Klassisen hieronnan konsepti on useimmille tuttu, mutta sitä verhoaa myös tietynlainen epätietoisuuden verho.

Miten hierontaan kuuluisi oikein pukeutua, paljonko pitää riisuutua ja pitäisikö ennen hierontaa ennättää käydä suihkussakin?

Hierontayrittäjä vastaa yleisiin kysymyksiin sekä selittää, miksi hieronnan jälkeen kannattaa pitää välipäivä salilta ja minkälainen käytös ei sovi hierontaan.

Jutun lopussa voit myös vastata kyselyyn siitä, millaisia kokemuksia sinulla on hieronnasta.

Pitääkö ennen hierontaa käydä suihkussa?

Moni saattaa olla hyvin itsetietoinen siitä, että hierontapöydällä pötkötellään hyvin vähäisessä vaatetuksessa ja paikalle on suunnattu mahdollisesti suoraan töistä, pieni hiki ihon pinnassa.

Jouni Nieminen pienempi kuva
Jouni Nieminen toimii hierontayrittäjänä Tampereella.

Viitisen vuotta hierontayrittäjänä toiminut Jouni Nieminen Rela-hierojilta korostaa, että hierojia on erilaisia, mutta häntä itseään ei haittaa, jos paikalle ei suuntaa aivan suihkunraikkaana, vaikka hierojien kannalta perushygienia olisi toki suotavaa. 

– Ihoa voidaan sitten kuivata hieman pyyhkeellä. Iholla käytetään sen jälkeen kuitenkin lähtökohtaisesti väliaineena rasvaa tai öljyä, Nieminen toteaa.

Miten hierontaan kannattaa pukeutua?

Nieminen kertoo, että osalla asiakkaista on aina mukanaan mukavammat "hierontahousut", jotka he vaihtavat jalkaan ennen hierontaa, jos tulevat paikalle esimerkiksi suoraan töistä.

– Lähtökohtaisesti 85–90 prosenttia asiakkaista on alushousuisillaan, riippuen vähän siitä, mitä hierotaan, Nieminen kertoo ja toteaa samalla ainakin itse peittelevänsä aina asiakkaan joko pyyhkeellä tai viltillä.

Ei siis tarvitse ahdistua siitä, että hierontapöydällä tarvitsisi loikoilla puolialasti, sillä hieroja usein peittää ne alueet, joita ei sillä hetkellä käsitellä.

– Jos hierotaan pakarat, niin kerron asiakkaalle, että lasken housuja sen verran, että saan pakaran näkyviin, mutta peitän sen toisella liinalla sitten vielä erikseen. Pyritään tekemään aina niin, että asiakkaalla on mukava olla siinä tilanteessa, vaikka se olisi hänen ensimmäinen kertansa hieronnassa, Nieminen kertoo.

Huomioon ottava hieroja jättää asiakkaan rauhassa riisuutumaan ja asettumaan paikalleen.

– Kun tulen takaisin, koputan oveen ja kysyn, onko hän valmis. Sama kuvio tapahtuu myös hoidon jälkeen.

Käytännön syistä on usein helpointa, jos naisilla on takaa avattavat rintaliivit, jotka hieroja voi tarvittaessa myös laittaa kiinni, jos asiakkaan täytyy hieronnan aikana esimerkiksi kääntyä.

– Jos on urheiluliivit, niin käännyn ihan selin asiakkaaseen, jos ne pitää ottaa pois. Jos asiakkaan pitää kääntyä ympäri, niin hän voi olla peiteltynä koko ajan.

Kommunikointi hierojan kanssa

Ensi kertaa hieronnassa käyviä voi helpottaa se, että hieroja kertoo tarkkaan, mitä hieronnan aikana tapahtuu. Erityisen tärkeää se on myös silloin, jos hierottava asiakas on lapsi.

– Vaikka siinä olisi aikuinen seinän toisella puolella aulassa odottamassa tai hoitohuoneessa, olisi hyvä, että hieroja toimisi vähän samoin kuin hammaslääkärillä: koko ajan kertoo, että mitä seuraavaksi, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan osa asiakkaista tykkää jutella, osa olla hiljaisuudessa.

Esimerkiksi Ukrainan sodan alettua Nieminen huomasi, että asiakkailla oli selkeästi iso tarve päästä puhumaan mieltä painavista asioista.

– Erityisesti miehillä oli todella iso huoli siitä, mitä tulee tapahtumaan. Kyllä tuo sellainen ammatti on, että silloin kun asiakas haluaa jutella, toimenkuva on psykologi-pappi-isä-veli-hieroja.

Vaikka hieronta-aika ei täyttyisikään jutustelulla, olisi tärkeää, että hieroja olisi johdonmukainen, jotta asiakkaalla on mukava ja turvallinen olo.

– Se on kaikkein pahinta asiakkaalle, että makaat pöydällä kasvot aukossa, etkä tiedä, mitä hieronnassa tapahtuu. 

Epäasiallinen käytös hieronnan aikana

Ajoittain hierojat törmäävät asiakkaiden taholta myös epäasialliseen käytökseen, joskin sellaista tapahtuu Niemisen mukaan onneksi vain harvoin.

– Kouluaikoina yksi naisasiakas vähän kuin halasi pohjettani. Silloin kysäisin, että mikäköhän homma, Nieminen kertoo tapauksesta, joka ratkesi onneksi puhumalla. 

Naishierojat saattavat joutua valitettavasti useammin epäasiallisen käytöksen kohteeksi.

– On tällaisia vilauttelijoita. Miehillä saattaa olla tarve naishierojalla näyttää sukukalleuksia. Ne ovat todella inhottavia tapauksia, ja meillä Rela-hierojilla on nollatoleranssi tuollaiseen. Minäkin toimipaikan päällikkönä puutun näihin tapauksiin saman tien. 

Tilanteet käydään joka kerta tapauskohtaisesti läpi ja päätetään, miten toimitaan.

– Saattaa olla tapauksia, joissa asiakas kokee, että hieroja olisi kiinnostunut hänestä. Asiakas on saattanut käydä hieronnassa useamman kerran ja kokenut ystävystyneensä hierojan kanssa. Vähän sama, kun naiset käyvät 30 vuotta samalla kampaajalla. Puolin ja toisin saatetaan jakaa henkilökohtaisiakin asioita.

Nieminen kertoo kuitenkin huomanneensa, että miehillä on naisia suurempi kynnys hakeutua hierontaan.

– Siellä saattaa edelleen olla sellainen kivikautinen ajatus, että siinä tapahtuisi jotakin muuta kuin hierontaa, Nieminen toteaa.

Mitä kannattaa huomioida hieronnan jälkeen?

Se, miten hierontaan reagoi, on hyvin yksilökohtaista ja riippuu muun muassa siitä, kuinka pitkä aika edellisestä hieronnasta on.

– Osalle asiakkaista saattaa tulla hieronnan jälkeen huimausta. Se menee ohi, mutta hierontapäivä saattaa mennä hieman puoliteholla, Nieminen kertoo.

Osalle hieronta saattaa myös laukaista päänsäryn tai migreenin, mikä on normaalia, joskaan ei yleistä.

Jos käy paljon kuntosalilla, hierontapäivä ja vaikka seuraavakin kannattaa pyhittää levolle.

Kevyt kävely voi tuntua mukavan palauttavalta, mutta rankempi treeni kannattaa jättää myöhemmäksi.

Hieronnan jälkeen voi olla myös hyvä vain hengähtää hetkeksi.

– Autolla tulleita asiakkaita yleensä neuvon, että kun menee ratin taakse, pikkuisen aikaa kannattaa hengitellä ja miettiä, onko ajokunnossa, jos hieronnan jälkeen on huimannut paljon. 

Kuinka usein hieronnassa kannattaa käydä?

Yleisin syy, minkä takia suomalaiset hakeutuvat hierontaan, on Niemisen mukaan niska- ja hartiakipu, minkä vuoksi hieronnassa käyminen saattaakin olla lähinnä ajoittaista "ensiavun" hakemista.

Niemisen mukaan hieronnassa kannattaisi käydä kuitenkin kolmen–neljän viikon välein. 

– Riippuen, kuinka aktiivista ja kuormittavaa elämää elää ja kuinka usein ehtii käydä. Mutta suosittelisin käymään kerran kuukaudessa, Nieminen toteaa.

Toisaalta Nieminen korostaa, että hieronta on vain yksi osa hyvinvointia. Myös lepo, nukkuminen, ravinto ja liikunta kannattaa huomioida.

– Säännöllisyys mahdollistaa sen, että pystytään käymään koko kroppaa läpi. Ettei se ole aina sitä, että tulee paikalle vähän kuin pää kainalossa ja sammutetaan vain tulipaloja, Nieminen toteaa.

On toki hyvä, jos jo yksi hierontakerta riittää särkyihin, mutta lähtökohtaisesti lihasjumit ovat kertyneet monen vuoden ajalta ja vaikuttavat koko kehossa.

 – Jos hartiat ovat jumissa, se saattaakin lähteä siitä, että jalkapohjassa tai pohkeissa on kireyttä. Koko kropan hierominen auki vaatii useamman kerran, Nieminen toteaa.

Katso myös: Saunomisesta apua nivelkolotukseen, lihasjumeihin sekä niska- ja hartiavaivoihin

Lue myös:

    Uusimmat