USA kansalaisilleen: Poistukaa Libanonista

Päivitetyssä matkustustiedotteessaan ministeriö kertoo, että kaupallisia lentoja on nykyisellään vielä saatavilla, mutta rajoitetusti.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kehottaa Libanonissa olevia yhdysvaltalaisia lähtemään maasta, kun kaupallisia vaihtoehtoja poistumiselle on vielä tarjolla.

Ministeriö perustelee kehotustaan Hizbollahin ja Israelin välisen konfliktin sekä viimeaikaisten räjähdysten arvaamattomuudella.

Päivitetyssä matkustustiedotteessaan ministeriö kertoo, että kaupallisia lentoja on nykyisellään vielä saatavilla, mutta rajoitetusti. Jos turvallisuustilanne huononee, ei kaupallisia vaihtoehtoja välttämättä ole enää tarjolla.

Heinäkuun lopulla tehdyssä päivityksessä Yhdysvallat jo kehotti yhdysvaltalaisia välttämään matkustamista Libanoniin. Matkustussuositusta päivitettiin tuolloin sen jälkeen, kun Israel oli surmannut Hizbollahin korkea-arvoisen komentajan Libanoniin tekemässään iskussa.

Suomen ulkoministeriö kehotti suomalaisia poistumaan Libanonista elokuun alkupuolella päivitetyssä matkustustiedotteessa.

Israel iskenyt Libanoniin tiuhaan tahtiin

Israel ja Libanonissa toimiva Hizbollah ovat tehneet toisiaan vastaan iskuja siitä lähtien, kun toinen Iranin tukema äärijärjestö Hamas hyökkäsi vajaa vuosi sitten Israeliin. Israel alkoi lokakuun alun hyökkäyksen jälkeen moukaroida palestiinalaisten asuttamaa Gazaa raunioiksi ilmaiskuin ja tunkeutui alueelle myös maitse.

Tilanne kärjistyi kuluneella viikolla, kun Libanonissa yhteensä ainakin 39 ihmistä kuoli ja lähes 3  000 haavoittui tiistaina ja keskiviikkona räjähdyksissä, jotka kohdistuivat Iranin tukeman Hizbollahin käyttämiin viestintälaitteisiin.

Libanon syyttää pelkoa väestön keskuudessa kylväneistä räjähdyksistä Israelia, ja Hizbollah on vannonut kostavansa iskut. Israel ei ole myöntänyt eikä kiistänyt olevansa räjähdysten takana, mutta sitä on yleisesti pidetty iskujen tekijänä. Israel on myös tällä viikolla kertonut lisäävänsä sotilaallista toimintaansa Libanonin suunnalla.

Räjähdysten jälkimainingeissa Israel on iskenyt Libanoniin tiuhaan tahtiin.

Toistakymmentä ihmistä etsitään raunioista

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa jatkettiin lauantaina raunioiden raivaamista Israelin perjantaisen ilmaiskun jäljiltä. Lauantai-iltapäivään mennessä ainakin 37 ihmisen oli vahvistettu kuolleen, kertoi Libanonin terveysministeriö.

Libanonin terveysministeri Firass Abiad kertoi lauantaina, että kuolleiden joukossa oli ainakin kolme lasta ja seitsemän naista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Israelin isku kohdistui äärijärjestö Hizbollahin eliittijoukkojen kokoukseen Beirutissa. Hizbollah on ilmoittanut, että Israelin perjantaisessa iskussa kuoli toistakymmentä järjestön jäsentä. 

Hizbollah vahvisti lauantaina jo toisen järjestön tärkeän johtajan kuolleen ilmaiskussa. Hizbollahin mukaan päällikkö Ibrahim Aqilin lisäksi järjestön eliittijoukkojen johtaja Ahmed Mahmud Wahbi sai surmansa.

Al-Jazeeran mukaan isku osui alueelle ruuhka-aikaan. Pelastushenkilöstö on qatarilaismedian mukaan etsinyt raunioista vielä ainakin toistakymmentä ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat