Israel myöntää: Teimme viestintälaiteiskut

0:37img
Valvontakameralle tallentui hetki kun hakulaite räjähti supermarketissa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa.
Julkaistu 11.11.2024 05:19

MTV UUTISET – STT

Kannettavien elektronisten laitteiden räjähdykset surmasivat syyskuun puolivälissä lähes 40 ihmistä ja lähes 3 000 loukkaantui.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vahvistanut hyväksyneensä itse Libanonin viestintälaiteiskut.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Israel on myöntänyt olleensa iskujen takana. Hizbollah oli jo aiemmin syyttänyt Israelia räjähdyksistä ja vannonut kostoa.

– Netanjahu vahvisti sunnuntaina, että hän hyväksyi hakulaiteoperaation Libanonissa, hänen tiedottajansa Omer Dostri kertoi AFP:lle hyökkäyksistä.

Israelilaislehti Times of Israelin mukaan Netanjahun kerrottiin sanoneen, että viestintälaiteiskut sekä Hizbollahia vuosikymmeniä johtaneen Hassan Nasrallahin surma toteutettiin siitä huolimatta, että niitä olivat vastustaneet sekä korkea-arvoiset puolustusvirkamiehet että niistä poliittisesti vastuussa olleet ihmiset.

Lehti katsoo Netanjahun viitanneen lausunnolla tuoreeltaan potkut saaneeseen puolustusministeri Yoav Gallantiin. Viestintälaiteiskujen alla Gallant oli sanonut Israelin laajentavan sotilaallista toimintaansa Libanonissa.

Benjamin Netanjahu 27.10.2024

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu lokakuun lopulla.

Räjähdyksiä kaupoissa ja kaduilla

Kannettavien elektronisten laitteiden räjähdykset surmasivat syyskuun puolivälissä lähes 40 ihmistä ja lähes 3 000 loukkaantui.

Hizbollahin käyttämien laitteiden räjähdykset tapahtuivat kahdessa aallossa peräkkäisinä päivinä. Räjähdyksiä oli sattunut, kun laitteiden käyttäjät olivat olleet esimerkiksi ostoksilla, osallistuneet hautajaisiin tai olleet vain kävelemässä kadulla.

Monet laitteista olivat Hizbollahin edustajien tai heidän liittolaistensa hallussa, mutta eivät kaikki, yhdysvaltalainen NPR kirjoitti syyskuussa. 

NPR:n mukaan Israel on allekirjoittanut useita kansainvälisiä sopimuksia, joiden mukaan sen iskut voivat olla laittomia kansainvälisen humanitaarisen oikeuden silmissä. Eräs sopimus esimerkiksi kieltää siviilikäytössäkin olevien laitteiden ansoittamisen.

Räjähdykset kylvivätkin pelkoa myös siviilien keskuudessa. New York Timesin ja al-Jazeeran mukaan monet olivat iskujen jälkeen lakanneet käyttämästä elektronisia laitteitaan peläten, että ne voivat räjähtää. 

Medioiden mukaan osa ihmisistä oli ainakin väliaikaisesti hylännyt kännykkänsä, vauvojen itkuhälyttimet, kannettavat tietokoneet ja televisiot.

Israel jatkaa hyökkäystään Libanonissa

Israel ja Hizbollah olivat ampuneet toisiaan Israelin ja Libanonin rajan tuntumassa lähes päivittäin viime vuoden lokakuulta, jolloin Hizbollahin liittolainen Hamas hyökkäsi Israeliin ja Israel alkoi moukaroida Gazaa raunioiksi.

Syyskuun 23. päivänä Israel laajensi ilmaiskujaan Libanonissa ja hyökkäsi viikkoa myöhemmin maitse Libanoniin. Israel sanoo käyvänsä Libanonissa sotaa Hizbollahia vastaan.

Libanonin terveysministeriön mukaan yli 3 100 ihmistä on saanut surmansa Libanonissa reilun vuoden aikana. Edellä mainituista ainakin 2  700 on saanut surmansa syyskuun 23. päivän jälkeen.

Lue myös: Media: Kymmeniä otettiin kiinni Israelissa puolustusministerin erottamisesta syttyneissä mielenosoituksissa

Tässä on äärijärjestö Hizbollahin uusi johtaja

Asiantuntija: Israelin isku Iraniin ei ratkaise yhtään mitään – tavoite on aivan toinen

Israel hyökkäsi Iraniin: Asiantuntija kertoo, mikä on iskujen merkitys ja mitä seuraavaksi voi tapahtua

Israel vahvistaa tappaneensa miehen, jota pidettiin Hizbollahin seuraavana johtajana

Axios: Israel kertoi rauhanehdot ja vaatii YK:n päätöksen jyräämistä

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hizbollahin sota