Masinoiko Israel laiteräjähdykset palauttaakseen maineensa?

Libanonin laiteräjähdyksissä voi olla kyse Israelin halusta palauttaa mainettaan.

Hakulaite- ja radiopuhelinräjähdyksissä Libanonissa voi olla kyse Israelin halusta palauttaa mainettaan. Toinen vaihtoehto voi olla halu tappaa avainhenkilöitä ennen mahdollista maahyökkäystä, toteaa Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Huomenta Suomessa.

Teivainen pitää hyvin todennäköisenä, että Libanoniin tehtyjen iskujen takana on Israel. Israel ei ole suoraan myöntänyt iskuja, mutta maan puolustusministeri totesi eilen keskiviikkona, että sodan painopiste on siirtymässä pohjoiseen.

– On kuitenkin vaikea uskoa, että Israel lähtisi Libanonin miehitykseen. Tämä voi olla hämäystä tai maineenpalautusta, sitä ei voi tietää. Teivainen sanoo Huomenta Suomessa.

Sisäpoliittisesti Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua on kritisoitu rankasti siitä, ettei viime vuoden lokakuun Hamasin hyökkäystä pystytty ennakoimaan. 

Teivainen toteaa, että viime päivien iskut ovat nöyryyttäviä Hizbollahille, joten niistä voi tulla erityinen motiivi kostoiskuihin. Myös Hizbollahin tukija Iran otti jonkin verran iskua viestinlaiteräjähdyksissä, joten myös Iranilla voi olla motiivia kostoon.

MTV seuraa Libanonin tilannetta tässä artikkelissa.

Miten vaikuttaa Gazaan?

Äärijärjestö Hizbollah on sanonut, että se jatkaa iskuja Israeliin niin kauan kuin sotiminen Gazassa jatkuu. 

Teivainen arvelee, että viestinlaiteiskujen takana voi olla sekin, että Israel on havainnut, ettei se saa Hamasia lopullisesti tuhottua Gazassa. 

Myös kansainvälinen paine Gazan tilanteeseen liittyen on kasvanut. YK:n yleiskokous hyväksyi eilen palestiinalaisten julkilausuman, jossa vaaditaan Israelia lopettamaan läsnäolo miehitetyillä palestiinalaisalueilla vuoden sisällä. Suomi äänesti julkilausuman puolesta.

– Voi olla, että Israel on havahtunut siihen, että paine on kasvanut. Esimerkiksi Kanada ja Iso-Britannia ovat aiempaa kriittisempiä Israelia kohtaan. Ja Suomi juuri äänesti YK:n yleiskokouksessa julkilausuman puolesta, Teivainen nostaa esille.

Lue myös:

    Uusimmat