HS: Venäjän joukoissa taistellut suomalainen on jäänyt sotavangiksi Ukrainassa

Suomalainen jäi sotavangiksi syyskuussa.

Venäjän joukoissa taistellut suomalainen sotilas on jäänyt ukrainalaisjoukkojen sotavangiksi Koillis-Ukrainan Vovtshanskissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Suomalainen antautui HS:n tietojen mukaan 24. syyskuuta. Hän antautui ukrainalaisjoukoille, joiden mukana oli suomalainen vapaaehtoistaistelija.

Helsingin Sanomien mukaan vangiksi jäänyt suomalaissotilas ei ole Suomen kansalainen, mutta hän on asunut suuren osan elämästään Suomessa ja puhuu äidinkielenään suomea.

Syynä kansalaisuuden puuttumiseen on ilmeisesti rikosrekisteri, HS arvioi. Hän muutti Suomeen Neuvostoliitosta 1980-luvun lopulla.

Vankilasta rintamalle

Venäjän puolelle suomalainen päätyi taistelemaan venäläisestä vankilasta. Hän oli muuttanut Venäjälle vuonna 2017 ja joutunut vankilaan huumeiden myynnin vuoksi.

Suomalainen istui 12 vuoden vankilatuomiota, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta mennä sotimaan Ukrainaan.

Venäjän puolella taistellut mies on nyt Ukrainassa pidätyskeskuksessa. Ukrainalaisviranomaiset selvittävät, onko hän syyllistynyt esimerkiksi sotarikoksiin, HS kertoo.

Venäjä on rekrytoinut suuria määriä ihmisiä vankiloista rintamalle lupaamalla vapauden tietyn taisteluajan jälkeen. Sopimusten kestot ovat vaihdelleet ja niitä on kerrottu jatkettavan ilman varsinaisia neuvotteluita.

Alkuvaiheessa vankien värväämisestä vastasi pääosin palkkasotilasryhmä Wagner. Ryhmän viime kesän kapinan jälkeen rekrytointi siirtyi muille ryhmille ja suoraan Venäjän puolustusministeriölle.

Lue myös:

    Uusimmat