Iitu, 31, kamppailee painehaavojen kanssa vuosittain, Vilma sai painehaavan 19-vuotiaana – "Tuli yllätyksenä, että se voi tulla niin nopeasti"

Vilma Nevalainen sai painehaavan vain 19-vuotiaana puristavasta kipsistä. Iitu Poikelalle, 31, painehaavat ovat olleet osa arkea jo lapsesta saakka. 

Iitu Poikela, 31, on kärsinyt painehaavoista lapsesta saakka.

Yleensä painehaava tulee kerran vuodessa vasempaan kantapäähän.

Iitun painehaavojen aiheuttajaksi on epäilty kenkiä, mutta taustalla vaikuttaa selkäydinvamma, joka aiheuttaa jalkoihin spastisuutta ja saa ne vääntymään virheasentoon. 

Lisäksi painehaavojen riski on noussut, koska verenkierto Iitun jaloissa on huono.

Vaikka painehaavat, vanhalta nimeltään makuuhaavat, ovat olleet osa Iitun elämää jo vuosikymmenten ajan, ei hän koskaan olisi uskonut, millainen vuosien yhtäjaksoinen piina niistä voi pahimmillaan aiheutua.

Sain painehaavan vasempaan jalkaan isovarpaan viereen jalkapöydän sivulle. Lopulta elin kyseisen avohaavan kanssa neljä vuotta ennen kuin se osattiin hoitaa oikein.

Toivottiin parasta, pelättiin pahinta

Painehaavat pääsevät syntymään Iitun jalkoihin huomaamatta, sillä hänellä ei ole lainkaan tuntoa jaloissa.

Minua heiteltiin hoitoyksiköstä toiseen ja ihmeteltiin, mitä noin parin senttimetrin kokoiselle haavalle pitäisi tehdä. Haavaa hoidettiin hyvin perinteisillä haavanhoitomenetelmillä ja minusta tuntui, että koko asiaan suhtauduttiin toivotaan parasta, pelätään pahintaasenteella.

Kun haavan hoito ei tuottanut tulosta, tilattiin Iitulle uudet kengät.

Kuukaudet kuluivat, mutta haavan paranemisessa ei tapahtunut muutosta.

Siinä vaiheessa ensimmäisen kerran väläytettiin mahdollisuutta koko isovarpaan amputaatiosta haavan sulkemiseksi, mutta toimeen ei kuitenkaan jostain syystä tartuttu.

Iitu kävi kaksi kertaa viikossa haavahoitajalla, jossa samoja haavanhoitomenetelmiä kokeiltiin uudestaan ja uudestaan, vaikka painehaava ei ottanut parantuakseen.

Iitu alkoi turhautua tilanteeseen.

Aloin olla tosi kiukkuinen ja loppu koko tilanteeseen, mutta hoitajat ja lääkärit vain toistelivat minulle, että onhan tässä pitkällä aikavälillä menty huimasti eteenpäin, vaikka haava ei ollut parantunut silminnähden yhtään.

Epäonnistunut ihosiirre

Pitkään kestäneen hoitojakson aikana ehdotusta isovarpaan amputaatiosta nostettiin aina silloin tällöin esille. 

Kerta toisensa jälkeen Iitu kuitenkin joutui vain vaihtamaan hoitopaikkaansa ja jatkamaan käyntejä haavahoitajilla, jotka pysyttäytyivät samoissa hoitokeinoissa kuin edellisetkin.

Minulle selitettiin, ettei varpaan amputaatiota kannattaisi tehdä ennen kuin on kokeiltu kaikki muut keinot. Päätöstä perusteltiin sillä, että leikkaus on iso ja kallis.

Painehaavat lisäävät potilaan kuolemanriskiä ja tekevät ison loven terveydenhuollon budjettiin. Juttu jatkuu videon alla.

Painehaavat kustantavat yhteiskunnalle jopa 800 miljoonaa euroa vuosittain 11:14
Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija, auktorisoitu haavahoitaja ja Euroopan painehaava-asiantuntijaneuvoston Suomen edustaja Maarit Ahtiala MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Seuraavaksi Iitua hoitaneet asiantuntijat päättivät kokeilla, olisiko ihosiirteestä apua painehaavaan. Iitun reidestä leikattiin pala ihoa ja se siirrettiin painehaavaan. 

Siirre kuitenkin menetettiin kolmen kuukauden päästä ja painehaava oli jälleen auki. 

Vasta kun Iitu oli joutunut elämään avohaava jalassaan jo vuoden ja useiden hoitoyritysten ajan, tutkittiin jalan tilannetta tarkemmin.

Selvisi, että avohaavan kohdalta oli luu tulehtunut. 

Melkein vuoden antibioottikierre

Luutulehdus aloitti avohaavan hoidossa uuden piinaavan vaiheen.

Jouduin syömään aina vain uusia antibioottikuureja, sillä aina kuurin loppuessa tulehdus luussa uusiutui.

Menin lääkäriin useita kertoja huutoitkun partaalla, koska en jaksanut tilannetta enää.

Seuraavaksi haavan sulkemiseksi päädyttiin kokeilemaan palaihosiirrettä. Iitun reidestä leikattiin jälleen uusi pala ihoa ja tällä kertaa ihosiirre laitettiin pienempinä paloina painehaavaa sulkemaan.

Sekään ei kestänyt, vaan ihosiirre tuhoutui viisi kuukautta myöhemmin.

Mielenterveyteni alkoi olla todella kovilla siinä vaiheessa, kun olin elänyt avohaava jalassani jo vuosien ajan. Itkin itseni uneen joka yö.

Neljän vuoden piinan päättyminen kiinni kahdesta tunnista

Kun epäonnistuneita painehaavan hoitoyrityksiä oli takana useita ja aikaa kulunut jo neljä vuotta, tuli Iitun mitta lopulta niin täyteen, että hän huusi turhautumistaan ja pelkoaan hoitohenkilökunnalle.

Sitten lopultakin sain lähetteen ortopedille, joka kertoi olevansa järkyttynyt siitä, että olin joutunut kärsimään painehaavan kanssa neljän vuoden ajan. Hänen mielestään olin kärsinyt turhaan, kun leikkauksella asia olisi ollut hoidettavissa.

Ortopedi pisti Iitun leikkausjonoon isovarpaan revisiota eli amputaatiota varten. 

Romahdin itkemään helpotuksesta, kun vihdoin tuntui, että huoleni jalassa ammottavasta haavasta otettiin tosissaan.

Iitu oli lähes koko neljän vuoden ajan tarrautunut ajatukseen siitä, että aina olisi mahdollisuus leikkaukseen, jolla haava saataisiin suljetuksi.

Kun kahden tunnin leikkaus oli ohi ja näin jalassani enää vain tikeillä suljetun leikkaushaavan, olin innoissani ja helpottunut siitä, ettei jalassa näkynyt enää avohaavaa.

Mietin kuitenkin, oliko kärsimykseni arvoista pitkittää leikkauspäätöstä melkein neljän vuoden ajan. Oli lopulta kahdesta tunnista kiinni, että elämäni saatiin jatkumaan, mutta kustannuskysymykset menivät mielenterveyteni edelle.

Iitu pohtii, olisiko hän saanut parempaa hoitoa nopeammin, jos hän olisi ollut niin sanotusti "normaali" tervejalkainen potilas.

Ehkä painehaavan hoitoa ei otettu niin vakavasti, koska jaloissani ei ole tuntoaluetta ollenkaan. 

Iitu toivoo, että haavan vaikutukset mielenterveyteen olisi ymmärretty paremmin.

Ahdistus ja pelko siitä, ettei haava koskaan umpeudu ja jalkani jouduttaisiin amputoimaan kokonaan, johti lopulta siihen, että sain jatkuvasti paniikkikohtauksia ja jouduin sairauslomalle.

Kovettuma varoittaa painehaavasta

Iitulla on jäänyt myös lapsuudestaan mieleen tilanne, jossa kantapäähän tulleen painehaavan hoito kesti vuoden päivät.

Tavallisesti haavat umpeutuvat hoitojen avulla noin 2–3 kuukaudessa.

Silloin vasemman kantapään haava pääsi pahaksi ja ulottui jo luuhun asti.

Painehaavat iskevät minulla yleensä aina uudelleen juuri vasempaan kantapäähän, sillä iho ja kudokset hapertuvat jokaisen painehaavan myötä.

Vaikka Iitulle painehaavat ovat niin sanotusti normaali arkinen asia, aiheuttavat ne joka kerta isoa huolta. 

Elin erilaista lapsuutta ja nuoruutta painehaavojen ja niiden tuomien hoitojen takia. Aina, kun painehaava tulee, elämä pyörii sen ympärillä.

Ajan myötä Iitu on oppinut tarkkailemaan kantapäitään peilistä päivittäin. Lisäksi hän tutkii jalkansa käsillä tunnustellen säännöllisesti poikkeavuuksien varalta.

Olen oppinut kantapään kautta, että jopa kovettumat ovat merkki painehaavan alusta. Jos jalassa tuntuu kova alue, tiedän, että painehaava on tuloillaan ja hakeudun hoitoon.

Niinä hetkinä, kun painehaavat eivät vaivaa Iitua, osaa hän nauttia arjestaan.

Kun joutui elämään neljä vuotta avohaava jalassaan, oppi olemaan ärsyyntymättä pienistä arkisista asioista. Olen tyytyväinen, että saan olla terve ja elossa, eikä juuri nyt tarvitse hoitaa yhtään haavaa.

Kipsi aiheutti painehaavan 19-vuotiaalle Vilmalle

Lokakuussa 2020 tuolloin 19-vuotiaalta Vilma Nevalaiselta poistettiin hyvälaatuinen kasvain vasemmasta nilkasta.

Jotta kasvain saatiin poistettua, piti pohjeluu katkaista pois tieltä ja luuduttaa takaisin paikoilleen.

Leikkauksen jälkeen Vilman jalkaan laitettiin kipsi, mutta heti puudutuksen loputtua Vilma tunsi kovaa kipua pikkuvarpaansa vieressä.

En saanut yöllä nukutuksi, kun kipu jalassa oli niin kova ja hoitajat ihmettelivät, että hiertääkö kipsi vai mikä kipua aiheutti.

Kipsi päädyttiin lopulta poistamaan, kun kipu ei ottanut hellittääkseen.

Vilman pikkuvarpaan alle oli ehtinyt muodostumaan painehaava.

Vilma Nevalainen
Kasvain on uusinut Vilman jalkaan, mutta uusia leikkauksia ei ole tarvittu, sillä jäädytyshoito on kutistanut kasvainta tehokkaasti.

Minulle sanottiin, että luultavasti jalka oli turvonnut kipsin laiton jälkeen ja siitä syystä kipsi pääsi aiheuttamaan painetta.

Tuli aikamoisena yllätyksenä, että se voi tulla niin nopeasti.

Vilma kertoo, ettei painehaavaa hoidettu sen kummemmin kuin vaihtamalla kipsiä.

Alue oli kipeä noin kuukauden ajan, mutta parani itsestään, koska haava ei ehtinyt syväksi.

Nyt 23-vuotias Vilma kertoo, että kasvain on sittemmin uusinut nilkkaan kahdesti, mutta ei ole vaatinut uusia leikkaushoitoja.

Jäädytyshoito on vaikuttanut toimivan siihen hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat