Häkkänen esittää täyskieltoa venäläisten kiinteistökaupoille

Häkkäsen mukaan venäläistaustainen kiinteistöomistus on kasvanut Suomessa rajoituksista huolimatta.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) esittää täyskieltoa venäläisten kiinteistökaupoille Suomessa.

– Venäjällä on pyrkimys hyödyntää kaikkia mahdollisia keinoja horjuttaakseen länsimaita, ja kiinteistöt ovat yksi potentiaalinen keino. Sen vuoksi Suomessa on tehty rajoituksia, mutta siitä huolimatta venäläistaustainen kiinteistöomistus kasvaa Suomessa, Häkkänen sanoi keskiviikkona STT:lle.

Venäjän kansalaiset eivät saisi enää ostaa esimerkiksi omakotitaloja, kesämökkejä tai maata. Poikkeuksena olisivat kaksoiskansalaiset ja ne Suomessa asuvat Venäjän kansalaiset, joilla on oleskelulupa. Suomessa asuvalla perheellä olisi siis jatkossakin oikeus esimerkiksi vaihtaa asuntoa.

– Sen sijaan kielto koskisi tapauksia, joissa varakas oligarkki yrittää Moskovasta käsin ostaa suuria lomakohteita, varastorakennuksia tai rakennuksia kriittisen infran läheltä.

Häkkänen kertoo aikovansa tuoda lakiesityksen täyskiellosta hallituksen käsittelyyn lähiviikkoina. Hän kertoo henkilökohtaisesti pitävänsä hyvänä selkeää täyskieltoa, jolla voitaisiin rajoittaa venäläisten omistamien kiinteistöjen määrän kasvua.

Häkkäsen mukaan lakiesitystä viedään eteenpäin ripeästi.

Asiasta kertoi aiemmin Iltalehti.

"Ei mikään hälytystila"

Onko tapahtunut pysyviä vahinkoja, kun kiinteistöjä on tähän saakka voinut ostaa suhteellisen vapaasti?

– 2000-luvun aikana Suomessa on tehty joitakin päätöksiä, joissa on suhtauduttu muun muassa kiinteistöjen myyntiin liian sinisilmäisesti. Siellä on havaittu epäkohtia, joita on nyt ryhdytty määrätietoisesti korjaamaan, Häkkänen sanoi.

Puolustusministerin mukaan Suomessa turvallisuusasiat on hoidettu hyvin eikä päällä ole missään tapauksessa hälytystila.

Koska Venäjän kuitenkin tiedetään olevan arvaamaton, kiinteistöjen ostamista koskevien rajoitusten lisäksi on tärkeää muun muassa suojata vedenalaista ja maanpäällistä kriittistä infraa sekä vahvistaa tiedustelua ja turvallisuutta, Häkkänen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat