Kovasta kritiikistä ja poliittisista taisteluista huolimatta niin sanotun irtisanomislain valmistelu jatkuu.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi pääministerin haastattelutunnilla, että hallitus käy parhaillaan läpi lausuntopalautetta eikä esitystä olla tässä vaiheessa vetämässä pois. Sipilä ei myöskään näe kolmikantaista valmistelua vaihtoehtona.
Yksityiskohtia mietitään vielä
Irtisanomislaki uhkaa työmarkkinarauhaa, ja poliittiset taistelut ovat jo alkaneet ylityökielloilla. Niillä vastustetaan hallituksen suunnittelemia heikennyksiä työntekijöiden irtisanomissuojaan alle 20 hengen yrityksissä.
Hallitus käy parhaillaan läpi lakiesityksen lausuntopalautetta. Sipilän mukaan hänellä on olemassa kompromissiesitys. Esimerkiksi karenssien lisääntyminen pyritään estämään. Lisäksi se, minkä kokoista yritystä laki koskisi mietitään vielä.
– Sitä, onko raja 20 vai 10, ollaan erityisen huolellisesti tutkittu; että missä työllisyysvaikutus on parhaiten osoitettavissa. Rajat ovat ylipäätään aika hankalia. Raja pitää johonkin asettaa ja tämä on yksi niistä kysymyksistämme, mitä pohdimme, Sipilä sanoi.
"Asia on kesken"
Ay-liike on ilmoittanut, ettei ole valmis kompromisseihin asiassa. Sipilältä kysyttiin haastattelutunnilla, onko kyseinen laki niin tärkeä, että hän on valmis murentamaan hyvän talouskasvun ja työmarkkinarauhan.
– Tämän esityksen tarkoituksena on pieneltä osaltaan vauhdittaa talouskasvua ja parantaa työllisyyskehitystä, Sipilä sanoi.
– Mikä on hallituksen esitys ja lopullinen johtopäätös tästä, niin me yhdessä katsomme. Asia on vielä kesken, enkä lähde sen lopputulosta tässä nyt arvioimaan.
Hoitajien ylityökielto alkaa keskiviikkona
Hoitajat ovat ilmoittaneet aloittavansa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon keskiviikkona.
– Me teemme hallituksen esityksen huolellisen valmistelun perusteella, eikä siinä voi olla lähtökohtana minkään työmarkkinatoimenpiteen alkamisajankohta. Meillä on omat aikataulumme, teemme sen huolellisen valmistelun perustella ja kerromme sitten kun on valmista, Sipilä sanoi.
Sipilä halusi muistuttaa, että nyt valmisteilla olevasta laista päätetiin työaikalain kaatumisen jälkeen, kun kolmikantainen työaikalakityöryhmä jätti mietintönsä pahasti eripuraisena. Irtisanomislaissa ei olla palaamassa kolmikantaiseen valmisteluun.
– Kolmikantaisesti valmisteltiin työaikalakia ja se päätyi siihen, että työnantajat ja työntekijät eivät päässeet ratkaisuun ja eteenpäin, Sipilä sanoi.
– Me kuulemme ja käymme keskustelua ja teemme kompromisseja myöskin edunvalvontaorganisaation kanssa, se kuuluu tähän normaaliin valmisteluun, Sipilä jatkoi.